You are here

Cékus Árpád igyekszik a lehető legtöbbet megadni lovának a siker érdekében, bízik benne, hogy a pályán jól tudnak teljesíteni.

A kishegyesi Cékus Árpád harmadik alkalommal indul a Nemzeti Vágtán. Idén először Topolyát képviseli Bessy nevű lovával.

Gyors felnyergelés, bemelegítés, majd kezdődhet az edzés Bessy számára. A topolyai színekben induló lovas szerint lova számára a legfontosabb a napi rutin pontos betartása. Árpád igyekszik minél jobban megnyugtatni lovát a rangos futamig, hogy a lehető legkisebb nyomás nehezedjen rá.

Cékus Árpád, lovas, Kishegyes: „Nekem olyan lehetőségeim vannak, hogy a pályám körülbelül másfél kilométerre van, amit a saját területünkön állítottunk fel. Hasonló a Nemzeti Vágta pályájához, hasonló méretű, és ezen a pályán próbálunk meg kiszabott edzéseket, amit a fiatalabb lányom állít össze, mivel ő is részt vesz a Vágtán, és ezt én nagyon szigorúan betartom. Tehát ahogy ezt ő mondja, úgy csináljuk.”

A kishegyesi lovas elmondása szerint a tíz éves kanca ideges természetű, illetve ő magát is ideges típusnak tartja, ez az izgalom és idegesség a vágta közeledtével pedig csak fokozódik. Számára a legnehezebb pszichikailag helyt állni. Ebben a versenyágban nagyon jól össze kell szokni a lóval, ez jelenti a legtöbbet - tette hozzá.

Cékus Árpád, lovas, Kishegyes: „A ló a legfontosabb, illetve az, hogy egészséges legyen, ne legyen sérült, jól érezze magát. Az meglátszik rögtön, ha kivezetünk egy lovat és fénylik a szőre, jó kedve van, mozog, mert hát lusta lóval nem lehet versenyezni.”

A Nemzeti Vágtát október 19-én és 20-án tartják Budapesten. Vajdaságból összesen 9 lovas száll nyeregbe.

 

 

Szerző: 
Pannon RTV