Ugrás a tartalomra

Falvainkban egyre több az idős, magára hagyott ember

A fiatalok elköltöznek, azok, akik itthon maradtak pedig sokszor a szomszédokhoz sem fordulhatnak, mert azok is hasonló helyzetben vannak, mint ők. A bánáti Tordán már tíz éve odafigyelnek az idősekre

Torda is osztozik a bánáti falvak sorsában. Az alig ezer lakosú falu erősen fogyatkozó magyar sziget Közép-Bánátban. Sok az üresen álló, romos ház, egyre több az egyedül élő idős ember.

Szlacki Margit, Torda: „Egyedül élek, elhagytak a gyerekek, elmentek a városba… Itt hagytak egyedül, magamat. Jót nem tudok mondani. Most, hogy eljönnek-e? Egész éven keresztül dolgoznak, annyira, hogy nem akarnak, nem bírnak, le vannak kötve. Itt van, egy unokám a faluban, vele jóban vagyunk.”

Torda Helyi Közösség képviselői minden évben újév táján felkeresik a legidősebb polgárokat. Egy kis csomaggal ajándékozzák meg őket, elbeszélgetnek a gondjaikról, bajaikról. De év közben is megpróbálnak segíteni rajtuk.

Dobai János, elnök, Torda HK: „A falu az öregszik. De függetlenül attól, hogy évről-évre több idős személyt kell meglátogatnunk, mi ezt nagy szeretettel csináljuk . Úgy gondoljuk, hogy nagyon soknak - az időseknek különösen – jól esik, ha valaki meglátogatja őket, különösen a magányos személyeknek.”

A 84 éves Karvák József feleségével, Ilonával nemrég hatvanéves házassági évfordulót ünnepelt. Ők szerencsés helyzetben vannak, mert a gyerekeik a szomszédban laknak illetve látogatják őket. De a közösség odafigyelése nekik is jól esik.
Karvák József, Torda: „Van két családom: egyik fiú és egy lány. Van négy unoka, két dédunoka. Mikor összejön a család, úgy érzem minta megfiatalodtam volna.”

Tordán több mint negyven nyolcvankét évnél idősebb személy él. A segítségre szoruló, idős embereket tavaly óta látogatja a falugondnok, illetve működik az ápolói szolgálat is.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen