Ugrás a tartalomra

Faluünnep Tordán

Kissé szorongva várták a tordaiak az idei búcsút, hiszen mostanában szinte mindig ünnepekkor éri őket a legnagyobb csapás. Az idén húsvétkor orkánerejű szélvihar tombolt, a nyomai még mindig láthatók a faluban, három éve meg éppen búcsúkor jött egy nagy zivatar, melynek nyomán szinte úszott az egész település.

Ebben az évben Torda több jubileumot is ünnepel: 215 évvel ezelőtt ért véget a falu betelepítése, amikor megkapta a Torda helységnevet, 210 éve, hogy felépült az első iskola és az első templom. 165 éve annak, hogy a mostani tordai templomot felszentelték, és védőszentjéül Nepomuki Szent Jánost választották. 110 évvel ezelőtt a falu megöröklődött, hiszen a tordai jobbágyok akkor váltak földtulajdonossá, amikor Pejacsevics gróftól földterületeket vásároltak. 75 éve annak, hogy a mostani iskola felépült, és átadták rendeltetésének.
Az ünnepségsorozat az általános iskolás diákok utcai futóversenyével kezdődött. Május 10-én rendhagyó kiállítás nyílt a Petőfi Sándor MME-ben a helybeli amatőr művészek alkotásaiból és régi fényképeknek a válogatásából.
Az idén első ízben szerveztek hagyományteremtő céllal egy nagylélegzetű koncertet is, melyen lakodalmas és népi zenekarok mutatkoztak be a közönségnek a művelődési otthon előtt felállított színpadon. Kezdetben kissé szégyenlősek voltak az emberek, de később táncra perdült mindenki, aki szereti a jó muzsikát.
Május 11-én, szombaton megnyílt az etno falu. A standokon régi kézimunkákat, kézművestárgyakat láthattak az érdeklődők. Az ötödik alkalommal megrendezett csirkepaprikás-főző versenyt ezúttal kibővítették a borok és pálinkák versenyével is. Amíg a bográcsokban rotyogott a paprikás, addig pálinkákat és borokat lehetett kóstolgatni. Ugyancsak első alkalommal szervezték meg a helyi és környékbeli motorosok felvonulását.
Szombaton és vasárnap is volt ünnepi szentmise, melyet msgr. Bogdán József helybeli plébános celebrált.
Barátságos labdarúgó-mérkőzésen találkoztak a bácsfeketehegyi öregfiúk a tordai öregfiúkkal, de bajnoki mérkőzést is játszott a helybeli Olympia az udvarnoki Budućnosttal.
A szombat esti művelődési műsorban Dobai János, a tordai helyi közösség elnöke átnyújtotta az elismerő okleveleket mindazoknak, akik segítettek az ítéletidő okozta károk elhárításában. A program további részében a helybelieken kívül a balástyai, újszentesi, pacséri, bácsfeketehegyi, tamásfalvi és muzslyai vendégek léptek fel.
Este a tervektől eltérően a törökbecsei Playboys együttes koncertezett elsőként, a határon ugyanis csak jó nagy késéssel léphettek át a sztárvendégek, a Sugarloaf együttes és Dér Henrietta énekesnő. A rajongók majdnem négy órát vártak kedvenceikre. Az éjféli tűzijáték viszont az időjárási viszonyok miatt elmaradt.

Szerző (Forrás)
Kónya-Kovács Otília, Hét Nap
Többi hír