Ugrás a tartalomra

A falusi turizmust népszerűsítenék

A Turisztikai Szervezet és a Tisza Menti Regionális Fejlesztő Központ közös pályázatának köszönhetően elkészültek és már az interneten keringenek a Magyarkanizsa község rendezvényeit, s néhány látványosságát bemutató promóciós videók, melyektől a község vezetősége a város és a települések látogatottságának emelkedését reméli. A község idegenforgalmi kínálatáról, lehetőségeiről Krekuska Róbert turizmussal megbízott tanácstagot kérdeztük.

• Honnan jött a reklámfilm-készítés ötlete, milyen haszna van ennek a község szempontjából?

– 2013-ban részt vettünk egy többek között turisztikai fejlesztésekre irányuló pályázaton, a Turisztikai Szervezet a Tisza Menti Regionális Fejlesztő Központtal idegenforgalmi promócióra. A terv reklámvideók készítése volt, jellegzetes kanizsai helyek és rendezvények filmezése, amelyből aztán látványos három különböző hosszúságú videó készült.

A végeredmény 30 másodperces, 4 perces és 10 perces bemutatófilmek lettek, de ezek mögött másfél-kétéves munka áll, az alkotóknak egy egész éven át kellett kísérniük a rendezvényeket, különböző évszakokban filmezniük a terepen. Ezeket a videókat turisztikai kiállításokon fogjuk vetíteni, sőt bárhol, ahol a községet képviseljük, be tudjuk mutatni az ide tartozó településeket oly módon, hogy az vonzó legyen a turistáknak. A videókat bárki megtekintheti a http://www.visitkanjiza.rs honlapon. Tavaly a vendégéjszakák száma számottevően nem változott, összesen 53 574 éjszakázást regisztráltunk, idén kétezerrel többre számítunk.

• Elsősorban kiknek és milyen kínálattal tud szolgálni a község az idelátogatóknak?

– Elsősorban hazai látogatókra számítunk, akik eltöltenek itt egy hétvégét, családi kirándulásnak is jó, hiszen pár ezer dinárból meg tudják oldani. A község kínálatait egymást kiegészítve tudom elképzelni igazán, például a gyógyfürdő rehabilitációs szolgáltatásai kiegészítéseként meglátogatni a környékbeli településeket, vagy valamelyik nagyobb rendezvényen, sporteseményen részt venni, akár a kispiaci Nemzetek Főzőversenyén, a Szent István és Új Kenyér Ünnepen, vagy mondhatnám az egyik legnagyobb látványosságot, a tiszavirágzást, mely az idelátogatók elmondása szerint is itt, a magyarkanizsai szakaszon a legszebb. A tapasztalatok alapján jó párosítás a szinte szomszédságban lévő Tóthfalu és Velebit településeken lévő tájházak, előbbi a magyar, utóbbi pedig a szerb kultúra miatt.

• Vannak-e újdonságok az idei évre nézve, mivel várják az idelátogatókat?

– Tavalyhoz képest a falusi vendéglátás esetében történt előrelépés. Több falusi privát szállásadó is elkezdte a regisztrációs folyamatot. A cél az, hogy a falvakban egyre többen foglalkozzanak szobakiadással. Tóthfalu jelenleg ebben élen jár. Tervben van egy okostelefon-applikáció fejlesztése, amely tartalmazná a pontos helyszíneket, s a tudnivalókat, hogy melyik faluba miért érdemes ellátogatni, mit érdemes megnézni.

A tavalyi évben beindult a honlapunk is, ahol információkkal tudunk szolgálni, sőt akár üzenetben kérdéseket is tehetnek fel, mi pedig segíteni tudunk a tájékoztatásban és a szervezésben is. Nagyobb csoport esetén akár tudunk autóbuszt szervezni, de feltételezzük, hogy akik idelátogatnak, azok gépjárművel jönnek, mi inkább a tájékoztatás biztosítására fektettük a hangsúlyt. Jelenlegi évben szűkösek a keretek, mégis lesznek fejlesztések, hiszen a befolyt idegenforgalmi adót 100%-ban községünk turisztikai fejlesztésére fordítjuk. Ezek közül kiemelném az idei évre tervezett tóthfalusi skanzen és arborétum kiépítési munkálatait.

• Felröppent egy olyan hír, hogy a községben adottak lennének a feltételek egy légfürdő létrehozására. Mi igaz ebből a hírből?

– A légfürdő ötlete felmerül, mint lehetséges szolgáltatás-bővítés elsősorban a Gyógyfürdő vendégei részére, azonban ez csak ötletterv szinten áll, mint egy lehetséges alternatíva.

Véleményem szerint elsősorban a meglévő kínálatot kell erősítenünk, ami jelenleg Magyarkanizsa község szintjén a Gyógyfürdő és a falusi vendéglátás köré csoportosul.

Az itt élő embereknek szükségük van szórakoztató fürdőtartalmakra is a gyógyászati mellett. Ezt jelenleg a meglévő Gyógyfürdővel összekapcsolva tudom elképzelni, amely úgymond kiegészítené a jelenlegi kínálatot. Ha egy ilyen elképzelés megvalósulna, az megfelelő lenne az itt élők számára.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Kozma Rita
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen