Ugrás a tartalomra

Falunapot ünnepeltek a királyhalmiak

Falunapot ünnepelt vasárnap Királyhalom apraja és nagyja. A település polgárai reggel nyolc órakor szentmisén vettek részt, a program pedig délután a Kultúrotthonban ünnepi műsorral zárult. Közben gyermekfoglalkozásokat, kiállításmegnyitót és baráti főzést tartottak.       

Kukoricázzunk! Ez volt a mottója a királyhalmi falunap gyermekfoglalkozásainak, amit a helybeli cserkészek szerveztek, és szemmel láthatóan nagyon élveztek a gyerkőcök is. Kukoricaszemeket gyűjtöttek különböző állomásokon. Ledenyák Hermina, szülő: „Tudnak zsákban futni vagy kereket hajtani, vagy színezni lehetett ezeket a házikókat, kukoricapuskával lőni, kukoricacsuhéból játékokat készíteni. Ezért gondoltuk, hogy Kukoricázzunk! legyen a neve, merthogy a kukorica körül forog ez az egész történet.”

Két kukoricaszemért egy cukorka, négyért egy kis csoki, hat szemért pedig egy nagyobb csoki járt. Papírból készítették el és festették ki a királyhalmi templom, a kultúrotthon és a vasútállomás makettjét. Volt, aki minden játékot kipróbált.

A falunap az évek során egyre fontosabb helyet kapott a királyhalmiak életében. Katona Róbert, közgyűlési elnök, Királyhalom HK: „Olyan település vagyunk, ahol az összefogásban van az erő, hiszen itt közel kétszáz ember az, aki ezt a falunapot összehozta, és mindenki odarakta magát, aki tudott, az sütött, aki tudott, az gyermekvetélkedőket szervezett, aki tudott, az sátort állított, tehát az összefogásban van a lényeg.”

Közben baráti főzés zajlott. Volt, aki a pecsenyéjét sütögette, többen borjúpörköltet rotyogtattak. Mindenki saját recepttel állt neki a főzésnek. Noszián Roland: „Az idei királyhalmi falunapon nem versenyjelleggel folyt a sütés-főzés, hanem baráti ebédkészítés zajlott.”

A királyhalmi borászok a település szőlészetének és borászatának múltját és jelenét mutatták be egy kiállítás keretében, a helybeli háziasszonyok pedig saját készítésű süteményekkel mutatkoztak be. A királyhalmi falunapon a szabadkai önkormányzati képviselők mellett tartományi tisztségviselők is megjelentek.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen