Ugrás a tartalomra

Falunapot és templombúcsút ünnepeltek Tordán

Horgászversennyel, emléktábla-avatásokkal, művelődési műsorral, koncertekkel ünnepelt a bánáti Tordán. Idén tizedik alkalommal rendezték meg a csirkepörköltfőző-versenyt.
Amíg a versenyzők az ételeket készítették, addig színes kultúrműsorral szórakoztatták a résztvevőket a balástyai, újszentesi, törökkanizsai, magyarittabéi és a helybeli fellépők.

A 2018-ban megalakult tordai Angels Fiatal Énekesek és Zenészek Egyesületének az énekeseit is hallhatták a résztvevők. Vukojević Aleksandar, Torda: „Én két éve éneklek és versenyekre megyek, itt falunapokon veszek részt, a Tinicsillagon Kikindán első helyet nyertem a Ghetto Gospel nevezetű dallal, amit most daloltam.”

30 csapat bográcsában rotyogtak a finomságok. A muzslyaiak egy különleges étellel indultak a versenyen. Végül a zsűri tetszését ez az ízletes különlegesség nyerte el a leginkább. Kószó Rozália, résztvevő, Muzslya: „Ez egy csirkés, gombás mondhatom, hogy paprikás, de nem paprikás, hanem jobban tejföllel sűrített egytálétel, ami a zsűrinek is nagyon ízlett, családom is nagyon szereti, és merem állítani, hogy megérdemeltem az első díjat.”

Az ünneplés több napig tart és mint minden évben, a házigazdák idén is gazdag programmal várták a vendégeket és a helyieket is. Dobai János, elnök, Torda HK: „Ilyenkor látogatnak el valójában a családokhoz a rokonok, a barátok, az ismerősök, tehát ilyenkor Tordán több ezren vagyunk és ez nagyon jó a részünkre, hogy így egymást erősítjük. Erre az ünnepségre készülünk hetek óta, hisz mind szeretnénk, ha mindenki magát jól érezné és minél szebbnek látnák a falut, ilyenkor bemutatjuk a falu értékeit, a falu hagyományait és remélem, hogy aki egyszer eljött Tordára, még nagyon sokszor el fog jönni.

A tordai falunap és templombúcsú minden helyi számára nagy jelentőséggel bír. A külföldön élők mindig hazatérnek erre a néhány napra, így a rendezvény nem csak a falu ünnepe, hanem a barátság és a család ünnepe is.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír