Ugrás a tartalomra

Falunapi ünnepség Tordán

Horgászversennyel, a felújított sportöltöző és a tűzoltóotthon átadásával, szentmisével és művelődési műsorral kezdődött tegnap a falunap és a templombúcsú megünneplése a bánáti Tordán. A változékony idő ellenére több ezer vendéget várnak.

Tordán két éve volt utoljára felnőtt labdarúgó-mérkőzés. A 18-as keretben vannak tehetségek, de néhány tordai a környező falvak csapataiban rúgja a bőrt. A felújított öltöző kapcsán is abban reménykednek a helyiek, hogy a fiatalok visszatérnek a nyolcvanéves múltra visszatekintő Olympiába.

Rúzsa Tibor edző, az Olympia pionírcsapata: „Ha azokat a játékosokat visszahoznánk Tordára én szerintem már őszre is be bírnánk indítani a csapatunkat. Vannak itt környező falvak, mint például Basahíd, onnan biztosan jönnének segítségbe egy három-négy játékos.”

A tordai Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1883-ban alakult. Jelenleg 120 tagjuk van. Néhány évvel ezelőtt Németországból kaptak egy jól felszerelt tűzoltó-kocsit. Ezúttal a tűzoltóotthont újították fel.
Barna János elnök, Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Torda: „A legtöbb tűzesetünk télen van: kéménytüzek. Sajnos ez az utóbbi időbe nagyon kialakult a kéménytüzek. Az idén télen is öt kéménytüzünk volt és két ilyen határi – bozóttűz.”

A falu legnagyobb ünnepére gazdag műsorral várják a vendégeket. A helyi civil szervezetek, és a falu apraja-nagyja is kiveszi a részét a munkából.
Jerasz Anikó elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Torda egy olyan kis közösség. ahol mindig pezseg az élet. A közösség számára nagyon fontos a hagyományőrzés, a hagyomány ápolása, történelmünk megismerése. És szinte érezhető, tapintható, a tettrekészség, a tenni akarás ebben a kis közösségben.”

Az 1200 lakosú falu egy erősen fogyatkozó magyar sziget közép-Bánátban. Ilyenkor mégis sokan hazatérnek szülőfalujukba.

Dobai János, elnök, Torda HK: „Ez a falunap, templombúcsú a szórványmagyarság egyik legnagyobb ünnepe lett. Hisz ebből az alkalomból nagyon sokan látogatnak el Tordára.

Több ezren. Hazajönnek az elszármazottak, itt vannak a rokonok, barátok ismerősök. A környező falvak fiataljai is.”Megnyitották az amatőr képzőművészek tárlatát, felléptek az Ady Endre Általános Iskola tanulói és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület néptáncosai. A Művelődési Otthon előtt felállított színpadon pedig lakodalmas zenekarok szórakoztatták a közönséget. Szombaton este pedig fellép a Republic együttes is.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír