Ugrás a tartalomra

Falunapi kavalkád

A csantavérieket az eső sem riasztotta el: főzőverseny és foci

A csantavériek számára a falunap az egyik legjobban várt esemény az évben. Több, már hagyományosnak mondható programmal készül ilyenkor a falu, mint amilyen a ballagás, a fiákeres felvonulás vagy a főzőverseny.

– Nagyon fontos számunkra a falunap, mindig nagy érdeklődés övezi, és nem csupán a csantavériek részéről. Sok vendégünk érkezik a testvértelepülésekről is, például Oromról, Zentagunarasról, valamint Akasztóról, Mezőberényből és Dunaújvárosból is. Az idén is színes programmal készültünk, amelyet tulajdonképpen már csütörtökön este elkezdtünk a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola Udvari Zenekarának bemutatkozó koncertjével, amely telt ház előtt zajlott a Bartók Béla Művelődési Egyesületben.

Pénteken, a hagyományokhoz híven, az általános iskolánk nyolcadik osztályos diákjai ballagtak, ezt ünnepi műsor követte a színházban, és megajándékoztuk az év tanulóját is. Összesen 67 ballagónk volt. A falunapi program szombaton és vasárnap is zajlott. Sajnos a rossz idő miatt a falunapi gyalogtúra és a gyerekprogram elmaradt, és csak a következő hétvégén fogjuk bepótolni, a többi programunkat azonban nem halasztottuk el. A sportpályán a mérkőzésekre és a főzőversenyre is sokan jelentkeztek, ezenkívül, a Vöröskereszt szervezetnek köszönhetően, ügyességi játékaink is voltak, majd következett az ünnepi műsor. A szombati napot nosztalgiaesttel zártuk, a Pannon Rádió pedig közvetítette az eseményt – hallhattuk Földi Mártától, a csantavéri helyi közösség elnökétől, aki a vasárnapi programról is mesélt.

Vasárnap reggel a hagyományos, fiákeres felvonulással ébredtünk, majd 10 órától tanévzáró hálaadó szentmisét tartottunk a végzősöknek. Nem maradhatott el a lóverseny sem, este pedig a Sidera keresztény rockegyüttes és a falunap sztárvendége, Bereczki Zoltán, a budapesti Operettszínház művésze szórakoztatta a falubelieket. Este, a további mulatozáshoz a csantavéri IFIK szolgáltatták a talpalávalót.

A falu piros betűs ünnepe június 13-a, Páduai Szent Antal napja, amiről fiákeres felvonulással és ünnepi szentmisével emlékeznek meg. A szentmisét Utasi Jenő tóthfalusi plébános celebrálja, és a Musica Viva kamarakórus kíséri.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, sorsi
Többi hír