Ugrás a tartalomra

Evangelizációs vasárnap Kúlán

Október utolsó vasárnapján rendhagyó ünnepséget tartottak Kúlán a Szent György-plébániatemplomban. Egyrészt a plébánia közössége evangelizációs vasárnapot tartott, melyen aktívan részt vettek a Paulinum Gimnázium és Szeminárium tanulói, másrészt ekkor ünnepelte msgr. Miocs József, a Paulinum rektora pappá szentelésének 45. évfordulóját.

Az ünnepi szentmisét a rektor úr vezette ft. Juhász György esperes-plébánossal, valamint ft. Baranyi László prefektussal. A szentmisén a szeminaristákon kívül részt vettek a pasztorális tanács tagjai, a templom Szent Cecília kórusa, a helyi ifjúsági kórus Vendel Gyöngyi zenetanár és karnagy koordinálásával, a hittanos csoportok a hitoktató vezetésével, a helyi közösség és a közélet képviselői, a családtagok és a plébánia hívei.

Az ünnepi szentmise szónoka ft. Baranyi László prefektus atya volt, aki szentbeszédét az egyház missziójáról tartotta meg. Ilyenkor emlékezetünkbe idézzük azoknak a férfiaknak és nőknek, papoknak és szerzeteseknek, továbbá világi hívőknek a szolgálatát, akik a múltban és napjainkban is arra vállalkoznak, hogy családjukat és hazájukat elhagyva egy másik földrészre, országba induljanak hirdetni az Úr Jézus tanítását, evangéliumát. A misszió, azaz a hit hirdetése és a hitre nevelés az egyház küldetéséhez tartozik. Egyaránt feladata ez a papoknak, a szerzeteseknek és a világi hívőknek. A missziós hivatással kapcsolatban megemlítette azokat a kúlai származású papokat is, akik beírták a nevüket a plébánia történetébe. A több mint 250 éves egyházközség megközelítőleg harminc papot adott az egyháznak, nyolcat a II. világháború után. A kúlai származású lelkipásztorok közül ki kell emelni ft. Scherer Lőrinc atyát, akit 1944-ben orosz fogságba vittek, és ott vértanúhalált halt. Scherer atya személye, életpéldája és hősies magatartása bátorításul szolgált a következő papi nemzedékeknek. A szónok beszédében méltatta továbbá Miocs rektor úr pályafutását és tevékenységét is, amely szorosan összekapcsolódik a Paulinum történelmével. Egy olyan időszakban tanított és nevelt, amikor tilos volt midennemű vallási megnyilvánulás és cselekedet. A nehézségek és a megpróbáltatások ellenére a rektor úr nem hátrált meg, hanem bátran, becsületesen, lelkiismeretesen áldozatos munkával szolgálta a Délvidék egyik központi jeles intézményét, a Paulinumot.

A szentmise végén ft. Juhász György esperesplébános köszöntötte a rektor atyát, és megköszönte a paulinistáknak, az ifjúságnak és az énekkarnak, hogy ünnepélyesebbé tették az evangelizációs szentmisét. Az ünnepség a kúlai Népkör Művelődési Központban folytatódott szeretetlakomával, amelyen részt vettek az intézmény tanulói, a pasztorális tanács, az énekkar tagjai és a városi képviselők. Ebéd után a paulinisták megtekintették a kúlai görög katolikus templomot, a bazilita szerzetesek rendházát, továbbá a helyi általános iskolát és az úgynevezett egykori „Magyar Iskolát” is, ahol a helybeli fiatalokkal egy rövid focimérkőzést is lejátszottak. Ez az evangelizációs vasárnapi találkozó bátorításul szolgált és erőt adott a szórványban élő kúlai magyar hívő közösségnek.

 

Szerző (Forrás)
BARANYI László, Hét Nap
Többi hír