Ugrás a tartalomra

Erdőtelepítésbe kezdtek a topolyai község területén

Idén összesen 61,33 hektárnyi területet terveznek akácfa-csemetékkel beültetni. A munkálatok már meg is kezdődtek, a fásítást az illetékes minisztérium jóváhagyásával a versenypályázaton nyertes cég dolgozói és megbízottjai kezdték el. Olyan állami földterületeket erdősítenek, melyek földművelésre alkalmatlanok.

Az erdős részek, fasorok szélvédőként szolgálnak, megakadályozzák a talaj erózióját, védenek a hófúvásoktól, de élőhelyül szolgálnak a vadon élő állatoknak, valamint a levegő tisztításában is szerepet játszanak.

A topolyai község területén azonban mára már alig egy százaléknyi erdős terület maradt. Ezen szeretne változtatni az önkormányzat egy nagyszabású, több évre tervezett fásítási akcióval. Kislinder Gábor polgármester sajtótájékoztató keretében számolt be róla, hogy a mezőgazdasági program keretében az idén a költségvetésben 12 millió dinárt irányoztak elő erdőtelepítésre a topolyai község területén.

Összesen 61,3 hektárt ültetnek be akácfa-csemetékkel. Állami földekről van szó, ezek a területek azonban művelésre nem alkalmasak.

A község területén mindössze 1 százalék körül van az erdős terület, pedig a vadállomány fennmaradása szempontjából, valamint környezetvédelmi, környezetgazdálkodási és egyéb szempontokból is fontos a zöld területek aránya.

A kovilji Ravni Budim cég nyerte meg a versenypályázatot és a fatelepítés ezekben a napokban már meg is kezdődött. Az erdősítési folyamatot hosszú távon tervezik, a polgármester bízik abban, hogy jövőre legalább ennyit, vagy még többet is ilyen célokra tudnak majd fordítani.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Tóth Péter
Többi hír