Ugrás a tartalomra

„Érdemes volt magyar kultúrát hozni Belgrádba”

A Magyarország Nagykövetsége keretében működő Collegium Hungaricum immár egyéves működését ünnepelhette meg. A Belgrád szívében működő intézmény megnyitásának kulturális diplomáciai célja a magyar kultúra, a tudományosság, a művészet népszerűsítése, Magyarország kulturális gazdagságának bemutatása volt. Az elmúlt hónapokban, e célnak eleget téve, számos magyarországi és vajdasági magyar művész is bemutatkozhatott a fővárosban, valamint a Collegium Hungaricum szervezésének köszönhetően több kulturális eseményre is sor került Vajdaság nagyobb városaiban is, így többek között Újvidéken és Szabadkán is. Ahogy Dezső Jánosnak, a Collegium Hungaricum igazgatójának vezényletével az intézmény belopta a magyar kultúrát Belgrád szívébe, úgy a vajdasági magyar művészek is helyet kaptak itt alkotásaikkal.

– A belgrádi magyar kulturális intézet programjai nem jöhettek volna létre az önök támogatása nélkül, ha önök nem jönnek el rendszeresen az intézet programjaira – fordult Pintér Attila, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott belgrádi nagykövete az évforduló alkalmából megrendezett összejövetelen a jelenlevőkhöz. – Ugyanakkor szeretnék köszönetet mondani Dezső János úrnak és munkatársainak azért az áldozatos munkáért, amit az elmúlt hónapokban végeztek. Meggyőződésem, hogy az ő áldozatos munkájuk nélkül nem lehetett volna ez az intézet ilyen sikeres – mondta.

– Számunkra nagy feladat volt, de nagy elismerés is, hogy ezzel a munkával foglalkozhattunk. Ez az év bebizonyította, hogy érdemes volt létrehozni ezt az intézményt és érdemes volt magyar kultúrát hozni Belgrádba – fűzte hozzá Dezső János.

Az ünnepségen tortát szegtek, a vendégeket pedig a budapesti M&M dzsessz zenét játszó formáció szórakoztatta.

Szerző (Forrás)
Miklós Hajnalka, Magyar Szó (Fotó: Ótos András)
Többi hír