Ugrás a tartalomra

Érdemes magyar osztályba íratni a gyermekeket

Szülői értekezletet tartottak az újvidéki magyar tannyelvű iskoláztatásról

A Vajdasági Pedagógiai Intézet szervezésében Újvidéken a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban szülői értekezletet tartottak az újvidéki magyar tannyelvű iskoláztatásról. A szülői értekezlet elsősorban azoknak a szülőknek szólt, akik az idén szeptemberben íratják első osztályba gyermeküket.

Az összejövetelen a magyar tannyelvű oktatás-nevelés jelentőségéről és lehetőségeiről Újvidéken, valamint a magyar tannyelvű oktatási nevelési intézményekbe járó gyerekek támogatásairól és az ösztöndíjakról Vicsek Annamária, a Vajdasági Pedagógiai Intézet Fejlesztési Osztályának, valamint az Újvidéki magyar oktatásért projektumnak a vezetője beszélt.

– A szülők figyelmét arra igyekeztem felhívni, hogy milyen előnyökkel jár az, ha egy gyermek magyar nyelven végzi az általános iskolát itt, Újvidéken. Az Újvidéki magyar oktatásért projektumot 2009-ben indítottuk azzal a céllal, hogy Újvidéken megmaradjon a magyar tannyelvű oktatás, és hogy megakadályozzuk a magyar osztályok bezárását, hiszen például a Nikola Tesla Általános Iskolában már évek óta nincs alsó tagozatban magyar osztály. A tevékenységünk minden korosztályra kiterjed. Az iskolai, illetve az óvodai oktatási-nevelési folyamat minőségének javítása egyrészt az óvónők és tanítók képzése által történik, a Vajdasági Pedagógiai Intézet és az Újvidéki Módszertani Központ jóvoltából ugyanis az Újvidéken magyar óvodai csoportban vagy magyar tannyelvű iskolában dolgozó pedagógusok ingyenesen vehetnek részt az akkreditált szakmai továbbképzéseken. Másrészt pedig a gyerekek számára olyan minőségi oktatási és művelődési programokat szervezünk a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban, amelyekkel azt sugalljuk a szülőknek, hogy érdemes magyar osztályba íratni őket – nyilatkozta lapunknak Vicsek Annamária.

A Vajdasági Pedagógiai Intézet Fejlesztési Osztályának vezetője szerint Újvidéken a magyar osztályok létszáma nem csökken, hanem stagnál, sőt azt lehet mondani, hogy növekszik.

– Minden évben egy-egy gyermekkel többet sikerül beíratnunk a város szintjén, és ez annál is inkább figyelemre méltó, mert a városi demográfiai adatok azt mutatják, hogy évente 100, sőt van olyan év is, amikor 200 gyermekkel kevesebb első osztályos van, és ehhez képest nagyon szép eredménynek számít, hogy mi meg tudjuk tartani, sőt növelni tudjuk a magyar osztályok létszámát – mondta Vicsek.

Hozzátette, ami érdekes, hogy minden évben másik iskolában tanul több gyerek. Két évvel ezelőtt a József Attila Általános Iskolában voltak legtöbben az elsősök, az idei évben már a Sonja Marinković iskolában van a legnagyobb magyar osztály, jövőre pedig az eddigi felmérések szerint úgy tűnik, hogy a Petőfi Sándor Általános Iskolába iratkoznak a legtöbben.

A Vajdasági Pedagógiai Intézet adatai szerint a 2013/14-es tanévben Újvidék területén a magyar iskola-előkészítős csoportokban összesen 47 gyerek van.

– Ebbe beleszámítjuk a Piroson és a Budiszaván, illetve az Újvidéken működő 5 tanegységet, amelyben iskola-előkészítős korcsoporttal is dolgoznak. Ebből a 47 gyerekből 11 budiszavai, akik közül 10-en bizonyosan magyar osztályba mennek majd, 1 viszont szerb osztályba. Piroson két gyerek van, ebből 1 bizonyosan az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskolába fog járni, a másik még kérdéses. Ami viszont esetükben érdekes, hogy élhetnek a MNT iskolabusz-programjával, ami azt jelenti, hogy az MNT fizeti a lakhelyük és az iskola közötti mindennapos szállítási költségeket. A felmaradt 34 gyerek pedig vegyesen oszlik majd szét a Petőfi Sándor, a Sonja Marinković és a József Attila Általános Iskolákban. Sőt tudunk 4 olyan gyermekről is, aki eddig szerb óvodai csoportba járt, de magyar osztályba szeretne majd iratkozni. Így egyik iskolában sem kellene, hogy gond legyen, mivel 5 gyerek, amennyi a minimális létszám ahhoz, hogy megnyíljon a magyar osztály, biztosan meglesz.

Az összejövetelen résztvevő szülők egyebek mellett megismerkedhettek az MNT és az anyaország által biztosított támogatási rendszerrel, ami a magyar osztályba, ill. magyar óvodai csoportba járó gyerekeket illeti. Szó volt a Magyar Nemzeti Tanács iskolabusz-programjáról, az iskolakezdő tanszercsomagról, a napközik anyagi támogatásáról, illetve a Rákóczi Szövetség tanszercsomagjairól és ösztöndíjáról is. A Szülőföldön magyarul ösztöndíj részleteit Ladisity Melinda, az újvidéki CMH iroda vezetője ismertette.

– A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. kiírta az idei évre vonatkozó pályázatot minden olyan óvodás, illetve általános és középiskolás gyermek részére, akik magyar tannyelvű csoportba, osztályba járnak. Ez a támogatási rendszer több mint 10 éve működik. Első évben csak az iskolások voltak jogosultak erre az ösztöndíjra, tavaly azonban sikerült elérni azt, hogy az óvodásokra is kiterjesszék. Szeretnénk felhívni a szülők figyelmét, hogy pályázzanak, éljenek a lehetőséggel. A kitöltött űrlapon kívül, amelyeket már eljuttattunk az óvónőkhöz és a tanítókhoz, szükség van még a szülők személyazonossági igazolványának és a gyermek anyakönyvi kivonatának a fénymásolatára, valamint az óvodából, illetve iskolából kapott kétnyelvű bizonylatra, melyen írja, hogy a gyermek magyar tannyelvű csoportba, osztályba jár. Az esetleges hiánypótlás végett arra kérjük a szülőket, hogy személyesen hozzák be a pályázatot – mondta Ladisity Melinda.

Az újvidéki szülőknek a pályázatot március 14-ig lehet átadni munkanapokon 7–14 óráig a Svetozar Miletić utcában lévő CMH irodában.

Szerző (Forrás)
Kabók Mellár Angéla, Magyar Szó
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto