Ugrás a tartalomra

Épül a palicsi Magyar Művelődési Központ

A munkálatokat a tervek szerint ősszel fejezik be. A projekt összértéke 78 millió dinár. Az épület művelődési egyesületeknek, kulturális eseményeknek biztosít majd helyet.

A falak már állnak, a tetőszerkezet is készül, hamarosan pedig a hőszigetelés és a vízelvezető is meglesz a Magyar Művelődési Központban. Az eső az elmúlt napokban lelassította a munkálatokat, de a kivitelező szerint tudják tartani a határidőt és augusztus 30-án átadhatják az épületet rendeltetésének. Ljubomir Milošev, építésvezető: „Nem lesz semmi probléma, nem kritikus a helyzet, azokkal a munkálatokkal lehet gond, amelyek függnek az időjárási viszonyoktól. Ez a teljes tetőszerkezetre vonatkozik, valamint a homlokzatra, a külső részekre, de nem számítunk nagyobb problémára, mivel ezek nem nagy munkák és minden bizonnyal az időjárási viszonyoktól függetlenül el lesznek végezve.”

Az építkezés a Színes Együttműködés elnevezésű, határon átnyúló szerb-magyar Interreg IPA-projekt keretében valósul meg. Horvát Tímea, alpolgármester, Szabadka (VMSZ): „A projektum célja két kulturális intézmény létesítése volt, Palicson a Magyar Művelődési Központ, Mórahalmon pedig a Szerb Kulturális Központ, az úgynevezett Kolo. Mindenféleképp a projektum fő célja, hogy stratégiailag olyan kulturális fejlesztéshez és turizmus fejlesztéshez vezessen, hogy a határ mindkét oldalán, mindkét etnikai közösség meg tudja ismerni egymás szokásait, a hagyományait a vallásait, a kultúráját, a művészetét.”

A Palics Magyar Művelődési Egyesület 150 tagot számlál, az épülő intézmény azonban nem csak nekik ad helyet, más szervezetek is tarthatnak majd rendezvényeket itt.
Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír