You are here

Megkezdődött a 4,9 kilométer hosszú kerékpárút építése Királyhalmon az Opti-Bike projekt keretében.

A határszakasz optimalizálása, illetve a kerékpárutak tervezése és építése magyar-szerb határon átnyúló együttműködési program keretében valósul meg. Hamarosan Kelebián is újabb 3 kilométeres szakasszal bővül a már meglévő kerékpárút. A magyar partnervárosok Ásotthalom és Tompa. Az Opti-Bike projekt összköltségvetése 2 és fél millió euró, ebből 85 százalékot az Európai Unió biztosított.

A kivitelező már elkezdte az országhatárig vezető, 4,9 kilométer hosszú kerékpárút építését Királyhalmon. A helybéliek örülnek a beruházásnak.

Petrik Ilona és a gyerekek: „A gyerekek miatt is, meg az idősek miatt is jó lesz, nagyon jó. Elég nagy itt a forgalom most már, ahogy a határról is mennek. Nagyon jó lesz ez.”

„Nagyon szeretünk biciklizni, iskolába menet is jó lesz az új út. Nem kell majd átmenni az iskolánál a betonon, a forgalmas úton.”

Hamarosan Kelebián is megkezdődnek a kivitelezési munkálatok, ahol a határon átnyúló együttműködési program keretében újabb 3 km hosszú kerékpárút épül egészen az országhatárig. A két partnertelepülés közül Tompa már elkezdte a kivitelezési munkálatokat, Ásotthalom pedig kiírta a közbeszerzési eljárást.

Újhelyi Ákos, gazdasági ügyekkel megbízott tag, Szabadka Város Tanácsa: „A projekt összköltségvetése 2 és fél millió euró, ebből 85 százalékot az Európai Unió támogatásaként kaptunk meg, 15 százalékot pedig önrészként tettünk hozzá. Ami fontos még elmondani, hogy az Opti-Bike keretében 25 kilométernyi kerékpárút tervdokumentációját fogjuk elkészíteni, és a közeljövőben a támogatásokra pályázni fogunk.”

Az illetékes hozzátette, a közbeszerzési eljárást követően Szabadka Önkormányzata a kivitelezéssel a bajmoki Dubrava vállalatot bízta meg.

 

Szerző: 
Pannon RTV