Ugrás a tartalomra

Épül és szépül a csantavéri Bóbita óvoda

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program jóvoltából az óvoda belső tere újul meg, megérkezett a magyar jellegű sarok felszerelése is

Épül és szépül a csantavéri Bóbita óvoda. A tartományi oktatási titkárság pályázatán az óvoda tetőcserére pályázott sikeresen. Szükségszerű volt már a felújítás, hiszen az óvoda épületét több évtizede nem újították fel. A sikeres közbeszerzés után az óvoda megkapta a szükséges engedélyeket és az anyagi eszközöket, így a munkálatokat december 13-án el fogják kezdeni, és még az év végéig be is szeretnék fejezni azokat. Az előkészületeket már elkezdték. A Magyar Nemzeti Tanácsnak és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programnak köszönhetően azonban a felújítások bővülnek, hiszen további pályázati támogatásban részesül az óvoda. A programról és annak részleteiről a Hunyadi János Általános Iskola igazgatónőjét, Kecsenovics Szabó Dórát kérdeztük.

– A Magyar Nemzeti Tanács és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program jóvoltából 4,5 millió forintnyi összegben tudjuk a felújításokat folytatni. Ezt az összeget az óvoda belső terének felújítására fogjuk fordítani, valamint a mellékhelyiségek felújítására. Először a tetőcserét kezdjük el, majd az ablakokat cseréljük le, és a végén a belső munkálatokkal fogjuk folytatni a felújítást. A magyar kormány fontosnak tartja, hogy a Kárpát-medencében megújuljanak a magyar óvodák, mert ez is a határon túli magyarság megmaradását szolgálja – tudtuk meg a részleteket az igazgatónőtől, akit arról is kérdeztük, hogy milyen további lépéseket foglal magában az óvodafejlesztési program.

– Nem csak a külső felújításra kaptuk a támogatást. Kaptunk egy magyar jellegű sarkot is, amit minden magyar óvoda kap a térségben. Itt készségfejlesztő játékok, társasjátékok, mesekönyvek és egy kis bábszínház is van, valamint az óvónők részére segédkönyveket is kaptunk. Az óvónők továbbképzésen is részt fognak venni, amelyet Szabadkán szerveznek meg, december 15-étől 17-éig. Az egyik kollégánk itt előadóként fog szerepelni. A magyar jellegű sarokhoz a játékok múlt szerdán érkeztek meg, amit a gyerekek szinte rögtön birtokba is vettek. Csütörtökön Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, valamint Magyarországról Bujdosó János kormánybiztosi koordinátor látogatott el az iskolánkba, hogy megtekintsék a munkálatok előkészületét.

Az igazgatónőt beszélgetésünk végén kérdeztük a tervekről is:

– Erre a pályázatra nyáron adtuk be a szükséges dokumentumokat, és októberben írtuk alá a szerződést. Értesüléseink szerint ennek a pályázatnak a következő év folyamán lesz folytatása, ahol szintén szeretnénk pályázni, hogy tovább tudjuk újítani az óvodát. A konyhát kellene felújítanunk, valamint szeretnénk egy bölcsődét kialakítani, erre a falunak is szüksége van. Továbbá, ha lesz rá lehetőség a tartományi oktatási titkárságnál, szeretnénk a tető további részét is felújítani – nyilatkozta Kecsenovics Szabó Dóra.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, sorsi
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen