Ugrás a tartalomra

Emlékezni morális kötelezettség

A Háborúban Elesett Német Katonák Sírjait Gondozók Szövetségének delegációjával tárgyalt külön-külön tegnap Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke és Igor Mirović tartományi kormányfő. 

Pásztor szerint ma már egyetlen olyan kellemetlen kérdés sincs, amely a két ország viszonyát terhelné. 

– Hatalmas könnyítés és egyben bátorítás számunkra, hogy Németország egyértelműen támogatja eurointegrációs utunkat. A háborúban elesettekre emlékezni pedig morális kötelezettség – húzta alá a képviselőházi elnök.

Mirović és Markus Meckel, a szövetség elnöke egyetértettek abban, hogy a háborús bűntetteket nem szabad elfelejteni, legyen szó a második világháborúról vagy azokról a tettekről, melyeket a kommunista hatalom vitt végbe a háború után.

– Mindannyiunk morális kötelezettsége mindennemű bűntett elítélése. Tisztában vagyunk mindannyian azzal, hogy milyen örökség maradt ránk a második világháborút követően, amely a két ország viszonyára is rányomta bélyegét – magyarázta a tartományi kormányfő, majd hozzátette: a következő nemzedékeknek jobb jövőt kell teremteniük, és tanulniuk kell a múlt hibáiból.

Meckel abbéli reményének adott hangot, hogy szövetségük hamarosan aláírja Szerbiával az elesett katonák sírjainak gondozásáról szóló egyezményt, valamint kifejtette, elégedett azokkal a lépésekkel, amit Vajdaság Autonóm Tartomány tett az idevágó kérdésekben, például a különböző emlékművek gondozása, valamint a tartományban élő nemzeti közösségek kultúrájának és tradícióinak a megőrzése.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, vojvodina.gov.rs
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto