Ugrás a tartalomra

Első kézből a vidékfejlesztésről

Milan Krkobabić miniszter a szövetkezetek létrejöttét és támogatását szorgalmazta magyarkanizsai látogatásán

Pénteken Magyarkanizsa községben járt Milan Krkobabregionális fejlesztéssel foglalkozó tárca nélküli miniszter munkatársaival együtt. Tette ezt a célból, hogy behatóbban megismerkedjen a térséggel, annak problémáival és első kézből értesülhessen azokról a tennivalókról, melyek az itt élő embereket foglalkoztatják, elsősorban a vidékfejlesztéssel kapcsolatban, ami kiemelt jelentőségű kell hogy legyen egy olyan községben, mely tizenhárom települést foglal magába. A küldöttség első útja a városházára vezetett, ahol találkoztak Fejsztámer Róbert Magyarkanizsa polgármesterével, aki tájékoztatta őket a községben lévő szövetkezetekről, eszmecserét folytattak arról, hogyan lehet még eredményesebbé tenni munkájukat és magát a vidékfejlesztést.

Fejsztámer Róbert polgármester kérdésünkre elmondta, hogy a nap folyamán a mezőgazdasági fejlesztések és a mezőgazdasági szövetkezetek témájában folyt a beszélgetés:

– Magyarkanizsa község területén, ahogyan eddig is, ezután is egy fő fejlesztési irányvonal lesz a mezőgazdaság. Továbbra is szeretnénk támogatni a termelőket és bízom benne, hogy lesz egy olyan közös koncepció, egy olyan alap, ahol a minisztérium és az önkormányzat egy közös stratégiával, pályázatokkal és előrelépéssel tudja még inkább támogatni a mezőgazdasági termelőket a község területén.

– Beszélgetésünk során voltak olyan közös irányvonalak és olyan közös elképzelések, főleg az újkori mezőgazdasági szövetkezetek koncepciójában, amelyek lehetőséget biztosítanak arra, hogy azokon a településeken, ahol még nincs ilyen szövetkezet, vagy nem jól működik, azokat erősítsük vissza nem térítendő támogatással, szakmai tanácsadással. Ilyen értelemben a labda a mezőgazdasági termelőknél fog pattogni, hiszen nekik kell összefogással biztosítani azokat a terveket, ötleteket, amelyeket majd ezeken a szövetkezeteken keresztül meg tudnak valósítani – fogalmazott Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester.

Magyarkanizsa község területén van is jól működő, úgynevezett újkori szövetkezet, amelyet a miniszter meg is látogatott, így például a martonosi Paprika, ahol szívélyesen fogadták, és ahol az igazgató, Toša Matić elégedettségének adott hangot a szövetkezet sikeres működése kapcsán.

– Tavaly 15 millió dinár értékű támogatást nyertünk az államtól, amiből három kitűnő pótkocsit vásárolhattunk, amelyek egyedülállóak egész Szerbiában. Nagyon nagy az udvarunk, még sok minden elférne benne, de nem lehetünk telhetetlenek, hiszen 74 embernek adunk munkát. 2005-ben tértünk át a klasszikus mezőgazdasági ágazatokról a fűszernövények termelésére is, amit a helyi Telek Paprikának adunk el, ahol feldolgozzák. Együttműködéssel így összesen 200 ember jut munkához, ami a kis falu életében igencsak jelentős szám.

Milan Krkobabić miniszter és munkatársai útja Martonosról Velebitre vitt, ahol körbejárták a falut, és meghallgatták, mire lenne égető szükség. A miniszter úr elmondta, hogy a látogatásuk alkalmával sok információt begyűjtöttek a községről, és örül annak, hogy zökkenőmentes volt a kommunikáció, azonos hangnemet sikerült megütniük mindenhol:

– Magyarkanizsa számára fontos a mezőgazdaság, ez szemmel látható, mi pedig arra törekszünk, hogy támogatásunkról biztosítsuk az itt élőket. Szeretnénk, hogy a fiatalok is bekapcsolódjanak ebbe, továbbvigyék a gazdaságokat, emellett nagyon fontosnak tartjuk a szövetkezetek létrejöttét és támogatását is. Úgy vélem, ez egy specifikus hely, hiszen kiváló az együttműködésük Magyarországgal, de kell a hazai támogatás is. Az önkormányzat is osztja azon nézeteket, miszerint felül kell bírálni, hogy az állami földeket elsősorban fiatal gazdák tudják bérelni, bérmentesen, de meghatározott feltételekkel. A másik ötlet pedig, hogy egy alapot kell létrehozni, amellyel ki lehetne kerülni a felvásárlási árak ingadozását. Célunk, hogy megtartsuk az embereket a falun, foglalkozzanak akár organikus termeléssel, akár falusi turizmussal, egészségturizmussal – hangsúlyozta a miniszter.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, j
Többi hír