Ugrás a tartalomra

Előtérben a műfordítások, létrehozóik, éltetőik

Műfordítások vers- és prózamondó versenyén Bácsfeketehegyen

 

Negyedik alkalommal szervezte meg a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete az Arcok üveg mögött elnevezésű rendezvényét, az egyetemes világirodalmi próza és líra magyar nyelvű fordításaira irányítva a versbarátok és a közvélemény figyelmét.

– Amikor megszületett a fejünkben a versfordításokat a figyelem középpontjába helyezendő vetélkedő szervezésének gondolata, azt tartottuk szem előtt, hogy magyar költőink és íróink nagy hozzáértéssel és sikerrel fordították, fordítják a világirodalom klasszikusait, kortárs alkotásait, mégsem áldozunk kellő figyelmet ezekre az átültetésekre. A fordításirodalom nemessége abban is megmutatkozik, hogy hogyan tudja a fordító visszaadni a fordítandó vers hangulatát, eredeti rímképletét, jelzőinek milyenségét, az adott kor jellemzőit. Ti, kedves versmondó barátaink, mialatt készültetek erre a megmérettetésre, tallózásaitok során nemcsak a magyar irodalomban, hanem a világirodalomban is jártasságot szereztetek – hangzott el Szatmári Melittának, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete alelnökének köszöntőjében április 27-én, Bácsfeketehegyen a vetélkedő nyitó perceiben, amelyet verses-zenés összeállításukkal a helybéli Podolszki Versmondó Kör tagjai tettek még hangulatosabbá, ünnepibbé.

A harminc gyermek, ifjú és felnőtt korosztályba tartozó versenyző, aki a háromtagú: a Sterija-díjas Krizsán Szilvia, az Újvidéki Színház színművésze, Csőke Csilla angol-német szakos nyelvtanár és Molnár Róbert színművész összetételű zsűri előtt bizonyíthatta tudását, felkészültségét, Bácsfeketehegyről, Kishegyesről, Topolyáról, Szabadkáról, Kúláról, Csantavérről, Magyarkanizsáról, valamint a magyarországi Kunszentmiklósról és Szeghalomról érkezett.

Az általános iskolások alsósainak korcsoportjában a topolyai Szabó Rebeka (Szatmári Melitta növendéke) és a bácsfeketehegyi Szabó Némedi Róbert (Barta Júlia tanítványa) osztozott az első helyezésen. Második kiemelt lett a bácsfekehegyi Bede Anett, a harmadik pedig a szintén bácsfeketehegyi Molnár Anna. Mindkét versenyző Barta Júliánál tanul.

A felsősök mezőnyében első helyen a bácsfeketehegyi Hodik Annabella, Pál Ilona diákja végzett. Második helyezett is ugyanezen felkészítő tanár növendéke lett: a szintén bácsfeketehegyi Iván Katarina. A kunszentmiklósi Papp Márk, Tóth Péter növendéke lett a harmadik kiemelt. Különdíjas lett a kúlai Balla Georgina, Hugyik Karolina tanítványa, valamint a bácsfeketehegyi Török Gabiella, Pál Ilona diákja.

A középiskolás szavalók közül legkiemelkedőbben a topolyai Drobina Norbert szerepelt a megmérettetésen, akit Hajvert Ákos készített fel a versenyre. Lengyel Klementina Szabadkáról, Varga Attila növendéke lett a második. Harmadik helyen Tóth Péter tanítványa, Bődi Hunor végzett, aki Kunszentmiklósról érkezett.

A felnőttek mezőnyében a magyarkanizsai Dávid Ilona első díjat kapott, a szabadkai Urbán Mária lett második helyezett, a harmadik pedig a szintén szabadkai Bálint Lukács Mónika lett. Különdíjat ebben a kategóriában a Szeghalomról érkező Szabó Kingának ítélt a zsűri.

A résztvevők mindegyike emléklapot kapott, a díjazottak pedig az oklevelük mellett a Forum Könyvkiadó és a Solymosy Könyvesház könyvcsomagjaival lettek gazdagabbak.

Szerző (Forrás)
SZ. A., Magyar Szó
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto