Ugrás a tartalomra

Előrelépés a részarányos foglalkoztatás ügyében

Elfogadta a kormány a részarányos foglalkoztatás részletes szabályait tartalmazó rendeletet az állami hivatalnokokra vonatkozóan.

Amint feloldódik a létszámstop a közszférában, és új munkahelyeket hirdetnek meg, a nemzeti kisebbségekhez tartozó jelöltet kell előnyben részesíteni, ha a jelentkezők azonos képesítéssel rendelkeznek. Ezt tartalmazza az a most elfogadott kormányrendelet, amely az állami hivatalnokokra vonatkozó részarányos foglalkoztatás szabályait részletesen szabályozza - tudta meg Pásztor Bálinttól, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselőjétől a Szabadkai Magyar Rádió. Az adott állami hivatalban a magyar közösség tagjainak aránya el kell, hogy érje azt az arányt, amelyet a népszámlálás alapján állapítottak meg. Az elért eredményeket azonban csak akkor érezheti majd meg igazán a magyar közösség, ha véget ér a létszámstop - fogalmazott a politikus.

Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Ez az új munkahelyek létesítésére vonatkozik. Amint a létszámstop feloldódik, onnantól kezdve lesz igazán gyakorlati jelentősége a részarányos foglalkoztatás elvének. Nekünk viszont - parlamenti képviselőként - az a feladatunk, hogy ez a jogi elv belekerüljön minden olyan törvénybe és más jogszabályba, amely az állam különböző területein, szféráiban dolgozó hivatalnokokra vonatkozik.”

 

Többi hír