Ugrás a tartalomra

Elkezdődött a fokhagyma ültetése Ludason

A településen több mint hetven család foglalkozik fokhagymatermesztéssel.

A falu vezetősége rendszeresen szervez előadásokat a termelőknek. A hagyományos, minden évben megszervezett ludasi Fokhagyma Fesztivál is azt a célt szolgálja, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsék az ismert gyógy- és fűszernövényt.

A ludasi Borsos család már több generáció óta foglalkozik fokhagymatermesztéssel. Az idén egy hektár földterületet ültetnek be a jól ismert gyógy- és fűszernövénnyel.
Borsos Ilona, fokhagymatermesztő, Ludas: „Én, mióta az eszemet tudom, már a szüleim is ezzel foglalkoztak, azok annak idején Topolyára hordták a fokhagymát felfonva.”

A fokhagymatermesztés időigényes munka, egész évre feladatot ad a gazdáknak.
Borsos Orsolya, fokhagymatermesztő, Ludas: „Először is kezdődik a gerezdelés, szétfejtjük a fokhagymát gerezdekbe, akkor azt becsávázzuk a különböző betegségek ellen, gomba betegség ellen, aztán az ültetés és tavasszal jön a többi, permetezés, fogasolás, megekézni.”

A termést júniusban takarítják be, majd szárítják és tisztítják. Az idén a szárazság miatt gyenge volt a hozam, de a a termelők szerint még így is gazdaságos ezt a gyógy- és fűszernövényt termeszteni. Az idén a nagybani ára 150 és 250 dinár között mozog.

Aladics Tibor, közgyűlési elnök, Ludas HK: „Kis területen sokkal nagyobb haszonra lehet szert tenni, mint az egyéb mezőgazdasági kultúráknál és mivel ősi hagyománya van a dolognak, ezért egy olyan fajta vetőmag van jelen Ludason, ami évről évre itt marad, szaporítva van, nagyon jó minőségű, sokkal jobb, mint a behozatali kínai fokhagyma és ezt már a vevők is felfedezték.”

Az utóbbi két évtizedben a fokhagymaültetést is gépesítették. Mindent azonban a gép sem tud elvégezni. A traktor után kapcsolható eszközbe egyesével kell behelyezni a gerezdeket, amelyek aztán egy csövön keresztül jutnak a földbe, majd a borona betakarja a talajba került fokhagymát.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír