Ugrás a tartalomra

Eljött az ideje a doroszlóiak több szintű összefogásának

A falu 266 évvel ezelőtti újratelepítésére emlékeztek

A Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület és a Kuckó Gyermeksarok közös szervezésében csütörtökön megemlékezést tartottak a falu újratelepítésének 266. évfordulójáról.

Ünnepség és koszorúzás zajlott a nagykeresztnél, ft. Verebélyi Árpád főesperes mondott imát. Gellér Magdolna, Zombor város képviselője, a művelődési egyesület vezetőségi tagja köszöntőjében afeletti örömét fejezte ki, hogy a helyiek érzik a jelentőségét annak, hogy megemlékezzenek őseink, elődeink érdemeiről, azokról az alapértékekről, amelyek által ez a közösség ennyi idő után is ilyen erős és egységes tudott maradni.

Hangsúlyozta továbbá, hogy az idén, az eddigi évektől eltérő szervezésben történik a megemlékezés, ezt a tradíciót a doroszlói magyar közösség folytatni kívánja, függetlenül attól, hogy a helyi közösség tanácsa milyen összetételű. Az emlékezés virágait a keresztnél elhelyezte a Kuckó Gyermeksarok és a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület képviselete.

A tájjal, szülőfölddel kapcsolatos versek előadásával közreműködött az egyesület irodalmi csoportjának két tagja: György Mária és L. Móger Tímea, Varga Hanna pedig doroszlói népdalokat énekelt. 

Az ünnepség a Móricz Zsigmond MME termében folytatódott.

Pelt Ilona, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi frakcióvezető-helyettese, szervező elmondta, eljött az ideje a több szintű összefogásnak. Tény, hogy jelen pillanatban Doroszló a nyugat-bácskai magyar közösségek között az anyaország által gazdaságilag a legtöbb támogatásban részesült település. 

– Megérett rá az idő, hogy a helyi vállalkozói, gazdasági, gazdálkodói szféra és a közösség egymásra találjon, azaz kölcsönösen segítse egymást a falu fejlődése érdekében – mondta. 

Hangsúlyozta, ideje, hogy tudatosuljon, csakis ilyenfajta összefogással lehetséges a fennmaradás, az egyedi és felbecsülhetetlen vallási, táji értékek és adottságok felismerése, fejlesztése, ami egyidejűleg jelenti majd az egyén és a közösség fejlődését is. 

Közreműködő vendég volt: Krnács Erika, Verebes Judit, Szerda László és Zsoldos Ervin, a József Attila halálának 80. évfordulójára készített verses, zenés műsor bemutatásával, amelynek támogatója a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, L. M. T.
Többi hír