Ugrás a tartalomra

Életben kell maradnia!

VAJDASÁGI MAGYAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA

Az előkészületek során felmerülő nehézségek ellenére a hétvégén az Újvidéki Egyetem Technológiai Karán megtartott XII. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia szervezői rendkívül sikeresnek értékelik az idei rendezvényt, amely – mint mondják – bebizonyította, hogy a különféle nyomásgyakorlási kísérletek ellenére a VMTDK mögött kialakult mozgalomnak mindenképpen fenn kell maradnia, életben tartva ezáltal nemcsak magát a rendezvényt, hanem a vajdasági magyar tudományosság utánpótlásának ügyét is.

– A sok-sok megpróbáltatás ellenére, amelyek az idei VMTDK előkészületeit jellemezték, nagyon sikeres rendezvényt tudhatunk magunk mögött, nemcsak azért, mert ismét sikerült összefogni a Kárpát-medence minden régiójából összesereglett fiatalokat, hanem azért is, mert mind a péntek esti művészeti programok során, mind a szombati tudományos ülésszak előadásai során megtapasztaltuk azt a káprázatos sokszínűséget, amely az elmúlt évek során jellemezte a VMTDK-t – nyilatkozta dr. Csányi Erzsébet, a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia szervezőbizottságának elnöke, aki kiemelte, a szerbiai és a magyarországi résztvevők mellett az érdeklődők újra felfedezhették az erdélyi, a felvidéki és a kárpátaljai tudományos iskolák által képviselt irányvonal legfőbb jellemvonásait is, amiért – mint mondta – nagyon hálásak mindenkinek, aki a távolabbi régiókból benevezett a konferenciára, és elhozta Újvidékre a kutatási eredményeit, ráadásul sok esetben visszatérő vendégként, hiszen a vajdasági hallgatók számára rendkívül hasznos az, hogy a rendezvény által bekapcsolódhatnak a Kárpát-medence tudományos körforgásába.

– Vannak ugyan olyan nyílt és lappangó nyomásgyakorlási kísérletek, amelyeknek ellen kell szegülnünk, de azt hiszem, azzal a tömegességgel és azzal a pozitív energiával, ami az idei VMTDK-t jellemezte, biztosítottnak kell lennie a mozgalom jövőjének.

A mentori háttér öntudatossága és a hallgatók lelkesedése ugyanis együttesen életben tudják majd tartani nemcsak magát a rendezvényt, hanem a vajdasági magyar tudományos utánpótlás ügyét is. Mindez ugyanakkor egyfajta garanciát jelent számunkra arra is, hogy a VMTDK a jövőben sem fogja elveszíteni a népszerűségét – fogalmazott a szervezőbizottság elnöke.

A rendezvény népszerűségét mi sem bizonyítja jobban annál, hogy az idei konferenciára összesen száznegyvenöt fiatal kutató és művész jelentkezett, ráadásul a Kárpát-medence szinte minden részéről érkeztek benevezések. A szervezők szerint ez a tömegesség elsősorban annak köszönhető, hogy a konferenciát mindig jó hangulat és felszabadult légkör jellemzi, amihez természetesen igen magas szakmai színvonal is párosul.

– A VMDTK ugyan alapvetően nem verseny jellegű rendezvény, de az idén igyekeztünk még inkább árnyalni a legkiválóbbak jutalmazását, éppen ezért a szekcióvezetők véleményezésén kívül ezúttal a résztvevőkkel is megszavaztattuk azt, hogy kiket tartanak a legjobbaknak a plenáris diákköri ülésszak előadói közül és a szekciók résztvevői közül.

Ki kell emelnem, hogy nagyon sok esetben megegyezett a szekcióvezetők és a résztvevők véleménye, ami a rendezvény objektív kritériumrendszerének helytállóságát bizonyítja – hangsúlyozta dr. Csányi Erzsébet.

– Külön öröm számunkra az is, hogy az idén az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) és a TDK határok nélkül (HTDK) program is bekapcsolódott a rendezvénybe, nekik köszönhetjük ugyanis azt, hogy az idén azok a dolgozatok, amelyeknek szerzői vajdasági alapképzéses vagy mesterhallgatók, két írásos bírálatot is kaptak. Mindez egyfajta előfeltételét jelenti a folyamatos és elmélyült tudományos munkának, ami még komolyabb fedezetet ad a VMTDK-nak – tette hozzá a szervezőbizottság elnöke.

– A XII. VMTDK tehát a mostoha körülmények ellenére is bebizonyította, hogy ez a mozgalom életképes – szögezte le dr. Csányi Erzsébet, a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia szervezőbizottság elnöke, majd hozzátette, a rendezvény és a mögötte kialakult mozgalom életben tartása azonban csakis közös erővel sikerülhet.

A XII. VMTDK PLENÁRIS DIÁKELŐADÓI:

Szollár Anna (Újvidék): A tükör megjelenése a magyarság hiedelemvilágában, szokásrendjében és népmeséiben
Pápista Zsolt (Újvidék): Adolf Hitler és Charles de Gaulle a német ifjúsághoz szóló beszédeinek pragmalingvisztikai elemzése
Bilibók Renáta (Kolozsvár): Idő a Tükörben
Gácsi dr. Anett Erzsébet (Szeged): A detektívtükör használata a büntetőeljárásokban, avagy a tanúvédelem egyik lehetséges eszköze
Száz Pál (Pozsony): Senki sem az, aki. Tükördramaturgia és paradoxonok a Szép magyar comediában
Bognár Renáta (Szabadka): A tükör metaforikus megjelenése a nyelvi térben

SZEKCIÓELSŐK:

1. terem, élő természettudományok: Brenner Gábor (Újvidék), Sarnyai Farkas (Szeged-Kishegyes), Czékus Borisz (Topolya)
2. terem, élettelen természettudományok: Wiandt Bernát (Budapest), Majláth Dániel (Szabadka), Kovács Ildikó (Újvidék)
3. terem, társadalomtudományok I.: Sebők Tímea (Újvidék), Mátyus Ákos (Szeged-Nemesmilitics), Lendák-Kabók Karolina (Újvidék)
4. terem, társadalomtudományok II.: Gulyás Ágnes (Szabadka), Kerepes Leila – Urbán Gábor (Szeged–Bácskossuthfalva), Vass Dorotea (Pécs-Nagybecskerek)
5. terem, humán tudományok I.: Losonc Zsuzsanna (Újvidék), Bilász Boglárka (Pozsony), Bunford Brigitta (Újvidék)
6. terem, humán tudományok II.: Kispál Richárd (Szeged), Oláh Tamás (Újvidék), Csönge Tamás (Pécs)
7. terem, humán tudományok III.: Főfai Rita (Pécs), Kulcsár Sarolta (Szabadka), Neichl Nóra (Pécs)
8. terem, humán tudományok IV.: Kocsis Lenke (Újvidék), Horváth Gábor (Pécs), Schelhammer Zsófia (Pécs)
9. terem, művészetek: Berta Csongor (Újvidék), Sóti Julianna (Újvidék), Tóth Alisa (Újvidék)

A VMTDK-ZÓK SZAVAZATAI ALAPJÁN SZÜLETETT EREDMÉNYEK:

1. terem, élő természettudományok: Brenner Gábor (Újvidék)
2. terem, élettelen természettudományok: Guzsvány Szandra (Újvidék), műszaki tudományok: Petkovics Ármin (Szabadka-Budapest)
3. terem, társadalomtudományok I.: Lendák Kabók Karolina (Újvidék) és Rózsa Rita (Kanizsa-Pécs)
4. terem, társadalomtudományok II.: Vass Dorotea (Szabadka)
5. terem, humán tudományok I.: Losonc Zsuzsanna (Újvidék) és Bilász Boglárka (Pozsony)
6. terem, humán tudományok II.: Oláh Tamás (Újvidék)
7. terem, humán tudományok III.: Kulcsár Sarolta (Szabadka)
8. terem, humán tudományok IV.: Schelhammer Zsófia (Pécs)
9. terem, művészetek: Berta Csongor (Újvidék) – performansz és Vass Szabolcs (Újvidék) – kiállítás

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Máriás Endre
Többi hír