Ugrás a tartalomra

,,Elég volna csak két tantárgyból érettségizni’’

Sem a gyerekeknek, sem a szülőknek nem könnyű szembesülniük azzal, hogy az eddigi két tantárgy helyett az idén először hét tantárgyból írnak érettségi vizsgát a nyolcadikosok. Úgy gondolják, ez túl megterhelő a diákok számára, hiszen egyébként is bőséges az elsajátítandó tananyag, ráadásul a minél jobb év végi osztályzatokért is külön meg kell dolgozni.

AGGODALOMMAL TELI IDŐSZAK

Kovács Bunford Andrea tö­rök­ka­ni­zsai édesanya nagyon aggódik az érettségi miatt.
— Kevés, mondhatni szinte semmi információt nem kaptunk az iskolából a záróvizsgával kapcsolatban egészen mostanáig, amikor is bebizonyosodott, hogy mégis hét tantárgyból kell készülniük a diákoknak.

A szülők — és persze a gyerekek — körében mindennapi beszédtéma, hogy mit és hogyan kellene csinálni a minél eredményesebb vizsga érdekében. A tananyag elég „sűrű”, ha jó jegyet szeretne valaki, bizony tanulnia kell, és nem is keveset! Ráadásul most kezdődnek a versenyek is, amelyekre szintén a jó tanulókat kérik fel a tanárok.

Matematikából és magyar nyelvből is folyamatos a felkészítés az iskolában, de hogy konkrétan miben tudnak majd a tanárok segíteni a diákoknak, azt nem tudom. Információkat gyűjtünk, biztatjuk a gyermekünket, hogy tanuljon, ennél többet jelenleg nem tehetünk. Különórákat egyelőre nem veszünk, noha szóba került már ennek szükségessége is. Mindenképpen a gyerek érdekeit tartjuk szem előtt, és szülőként segítjük, amiben és ahogyan tudjuk.

INKÁBB AZ ÉLETRE KELLENE NEVELNI A GYEREKEKET!

Tóth Bagi Gabriella is úgy látja, hogy az érettségi vizsgára való felkészülés nagyon megterhelő lesz a diákok számára.
— Így is túlságosan le vannak terhelve a gyerekek az iskolában, éppen ezért szerintem elég volna csak matematikából és anyanyelvből megírniuk az érettségit. Szülőként azt tapasztalom, hogy az oktatási rendszerrel van a baj: nem megalapozott és leülepedett tudást kapnak a gyerekek, hanem felszíneset, amelyet néhány nap alatt elfelejtenek.

Ráadásul a tananyag is nagyon sok, rengeteget kell melegíteniük a széket ahhoz, hogy kitűnő eredményt érjenek el, az anyag azonban nem köti le a figyelmüket, nem érdekli őket, így aztán elsajátítaniuk is sokkal nehezebb. Véleményem szerint inkább az életre kellene felkészíteni a gyerekeket, a felnőtté válás folyamatára, az érvényesülés módjára.

El sem tudom képzelni, mi lenne a mai fiatalokkal nélkülünk, szülők nélkül, akik sokszor erőnkön felül támogatjuk őket, döntéseket hozunk helyettük... Remélem, hogy ez az érettségi vizsga minden nyolcadikos számára sikeres lesz, és hogy az eljövendő generációk könnyebben veszik majd az eléjük gördülő akadályokat. (re)

Szerző (Forrás)
Hét Nap, (re)
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen