Ugrás a tartalomra

Együtt szavaltak a nemzettel a csantavéri iskola tanulói

Csantavéren is közös szavalással ünnepelték a magyar kultúra napját hétfőn délelőtt. A településen több száz diák szavalta együtt a Himnuszt és Tóth Krisztina Hála-változat című versét.

Verseléstől zengett a csantavéri általános iskola. Az intézmény is részt vett az Együtt szaval a nemzet megmozduláson. A magyar kultúra napján internetkapcsolat segítségével több magyarországi és határon túli gyerkőc együtt mondta el a Himnuszt és Tóth Krisztina Hála-változat című versét.

Mecserik Bianka, Csantavér: „Nagyon örültem, hogy ezen a szavaláson részt vehettem. Úgy készültünk, hogy a tanítónéni feladta, hogy tanuljuk meg olvasni és azt mondta, hogy majd ki fogja kérdezni.”

Az iskola gyerkőcei nagy izgalommal készültek a közös szavalásra. Büszkeséggel töltötte el őket, hogy más Kárpát-medencei gyerekekkel egyszerre szavalhatták el a Himnuszt.

Németh Kristóf, Csantavér: „Engem mindenképpen felemel ez és jó érzéssel tölt el, mindannyiunkat, hogy egy ilyen nagy programnak is a részesei lehettünk. Ez is csak azt tudja bizonyítani, hogy a magyarságot nem lehet határokkal szétszabdalni.”

Horváth Kamilla, Csantavér: „Én úgy gondolom, hogy az egész iskolánk nevében mondhatom, hogy ez egy megtiszteltetés és öröm számunkra, hogy csatlakozhattunk ehhez az eseményhez.”

A csantavéri általános iskola felsős diákjai már ismerték a Himnuszt, így csak a közös szavalást kellett gyakorolni. Az alsós diákok pedig hatalmas lelkesedéssel készültek a közös verselésre.

Kecsenovics Szabó Dóra, igazgató, Hunyadi János Általános Iskola, Csantavér: „Nagyon szeretnek egyébként közösen fellépni, legyen az daléneklés vagy versmondás. Valamiért ez a közösségi szellem beléjük ivódik és hajtja őket.”

A csantavéri Hunyadi János Általános Iskola egy olyan iskola, ahol évtizedekre visszamenőleg kiválóan ápolják a magyar kultúrát és hagyományokat, ezért is esett a választás a helyi általános iskolára.

Petkovics Márta, tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Én azt gondolom, hogy a gyerekeknek ez egy nagyon fontos, hogy érezzék azt, hogy mi itt a határon túlon is ugyanannak a közösségnek, ugyanannak a nemzetrésznek vagyunk a tagjai, és ezáltal egy kicsit erősítjük is őket, hiszen nincs olyan magyar általános iskolát végzett gyerek, aki ne tudná már a Himnuszt vagy a költőinknek, a legnagyobbjaink verseit.”

A magyar kultúra napját 1989 óta tartják január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír