Ugrás a tartalomra

Együtt szavalt a nemzet

A világ magyar diákjai együtt mondták el Kölcsey Himnuszát – Szabadkai diákok is részt vettek a közös szavalásban

Szerdán, a magyar kultúra napján a világ valamennyi magyar nyelvű általános és középiskolájában együtt szavalt a nemzet, a diákok Jordán Tamás színész vezényletével és technikai megoldásnak köszönhetően, azaz webkamerával a YouTube videomegosztó csatornára csatlakozva együtt mondták el Kölcsey Ferenc Himnuszát.

Ebben az akcióban részt vettek a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola negyedikes tanulói is, akik Piszanity Ibolya magyartanárnővel készültek a közös versmondásra. Jordán Tamás Budajenőről vezényelte a nagy nemzeti szavalást, a szabadkai diákok pedig a velük szemben lévő kivetítőn kísérték figyelemmel az instrukciókat, a kézjeleket, miközben a webkamera által ők maguk is láthatóvá is váltak.

A vezénylésnek köszönhetően mindenhol ugyanolyan ütemben, ugyanúgy hangsúlyozva hangzott el a Himnusz.

Piszanity Ibolya tanárnő elmondta, a diákoknak van már tapasztalatuk a közös szavalásban, hiszen részt vettek már a Nagy Versmondás elnevezésű programban is, ami szintén Jordán Tamás nevéhez kötődik, hiszen ezt Fűzfa Balázs irodalomtörténész és Jordán Tamás színész indította útjára.

– Külön öröm, hogy most a technikai lehetőségeket is bevonták ebbe az akcióba, és ily módon a világ bármely táján a magyar gyerekek azt érezhették, hogy egy nagy magyar közösség tagjai – hallottuk a tanárnőtől. – A mi diákjaink is örömmel jelentkeztek, bár izgultunk is egy kicsit, leginkább azért, hogy technikailag minden rendben legyen.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Tápai Renáta
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét