Ugrás a tartalomra

Egy kattintásra egyszerűsödik

Területrendezési adatcsere-megállapodást írtak alá a tartományi kormányban

A Tartományi Településrendezési és Környezetvédelmi Titkárság, valamint a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság illetékesei területrendezési adatcsere-megállapodást írtak alá a Tartományi Természetvédelmi Intézet, a Vajdasági Területrendezési Intézet, továbbá a Vajdaság Erdői Közvállalat és a Vajdaság Vizei Közvállalat képviselőivel.

Mindezt azzal a céllal, hogy összekapcsolják a tartományi kormány titkárságainak szervereit, amelyek tartalmazzák a terepről begyűjtött különféle fontos adatokat, a közvállalatok szervereivel és adatbázisaival.

Ennek köszönhetően még több információhoz juthatnak, áttekinthetőbb képet kaphatnak egy adott régiónak, területnek a sajátosságairól, és ezeket az adatokat megjeleníthetik egy modern internetes portálon. Ilyen módon hozzáférhetővé válhatnak azok a térinformatikai adatok, amelyekkel ezek az intézmények rendelkeznek. 

Vladimir Galić tartományi területrendezési és környezetvédelmi titkár hangsúlyozta, hogy az adatbázis georeferencia adatai hozzájárulnak az állami intézmények, intézetek, közvállalatok működéséhez.

Elmondása szerint a Geoportal előnye abban rejlik, hogy az adatok egy kattintással elérhetőek, és egy helyen megtalálhatóak a közvélemény, az illetékes állami szervek, a magánszemélyek és a befektetők számára is. Ez lehetővé teszi az energetikai infrastruktúra, az úthálózat, a környezetvédelem és a gazdaság fejlesztését is.

Takács Márta, a Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatója kiemelte, hogy ez a megállapodás külön jelentőséggel bír a vállalat számára. 

– Az adatbázison keresztül nemcsak a saját informatikai központunkat láthatjuk, hanem kapcsolatot teremtünk azokkal az intézményekkel és közvállatokkal is, amelyek a megegyezés részét képezik.

Vannak esetek, amikor ugyanazokról a területekről beszélünk. Amíg mi az erdők felett gazdálkodunk, a Vajdaság Vizei Közvállalat a vizek felett.

A Tartományi Természetvédelmi Intézet felügyeli mindazt az aktivitást, amit mi a természetvédelmi területeink felett végzünk. Lényeges információkról van szó, különféle területekről begyűjtött adatokról. Már van adatbázisunk, így az erdőkről szóló információkat meg tudjuk osztani a partnereinkkel. Például a fafajtákra, az erdők életkorára, a tervezett útvonalakra és erdőtelepítésekre vonatkozó adatokat.

A vadászterületekre vonatkozó információk a vadászturizmus szemszögéből számítanak fontosnak, de a halászatot érintő információk is hozzáférhetővé válnak.

A tartomány területén mi kezeljük a természetvédelmi területek legnagyobb részét, s örömünkre szolgál, hogy a megállapodás révén az ezekre vonatkozó információkat is továbbítani tudjuk a többi vállalatnak – értékelte az igazgató. 

Aleksandar Kocan, a Vajdaság Vizei Közvállalat fejlesztési kérdésekkel megbízott igazgatóhelyettese elégedettségét fejezte ki. Véleménye szerint ilyen módon lehetőség nyílik arra, hogy az érdekeltek számára az említett adatok elérhetővé váljanak. 

– A Vajdaság Vizei Közvállalat már rendelkezik a csatornahálózat és a szivattyútelepek adataival. Így például pontosan látható lesz, hogy milyen lehetőségek vannak az adott területek öntözőrendszerének kialakítására – mondta.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, lau
Többi hír