Ugrás a tartalomra

Egy hét múlva kiderül, kik kerülnek a megüresedett miniszteri fotelokba

Már csak egy hét és kiderül az átalakított szerb kormány összetétele. A találgatások és kétértelmű mondatok hosszú hónapos időszaka ezzel lezárul. Megtudhatja az egész ország, kik lesznek az új miniszterek és hány tagú lesz Szerbia vezetése. 

Szombat a nagy nap. Augusztus 24-én derül fény a titokra. Két nappal azelőtt, hogy a szerb parlament megkezdi a vitát a kormány átalakításáról. A jövő hétvége első napján ül össze a Szerb Haladó Párt Elnöksége, majd Főbizottsága. Zorana Mihajlović alelnök azt mondta, még nem született megállapodás sem a tárcákról, sem a személyi kérdésekről. A média csak találgat, hiszen a tárgyalások még mindig zajlanak a haladók körében és a partnerekkel is.

Napokon belül sor kerül a Szerbiai Szocialista Párt elnökségi ülésére is. Ivica Dačić pártelnök közölte: konzultálnak az összes tárcáról és felfedik miniszterjelöltjeik nevét is. Azt, hogy ki lesz a pénzügyminiszter, már tudjuk.

Az amerikai Yale Egyetemen diplomázott, niši származású Lazar Krstić, aki a hét közepén elfogadta jelölését. Sokak meglepetésére, hiszen évekkel ezelőtt még volontőrként sem kellett az országvezetésnek. Azt is sokan értetlenkedve fogadták, hogy Krstić azt nyilatkozta, szívesebben dolgozik itthon az amerikai fizetése töredékéért. Most arról cikkezik a belgrádi sajtó: a pénzügyi tárca leendő vezetője azt üzente, a külföldön tanuló fiatalok sokat tehetnek Szerbiáért. Például azzal, hogy hazatérnek.

A kormányból három minisztert menesztettek. A Szerbia Egyesült Régióit Ivica Dačić követelésére zárták ki az ország vezetéséből. Önként távozott a szocialisták két és a haladók három minisztere. Aleksandar Vučić első kormányalelnök pedig lemondott a védelmi tárca éléről. Ebből sokan azt a következtetést vonták le, hogy Dačićnak is választania kell: miniszterelnökség vagy belügyminisztérium.

Vezető haladó politikusok egyes nyilatkozatai arra utaltak, hogy elnöküknek járna a kormányfői tisztség. Aleksandar Vučić viszont azt mondta, választások nélkül nem lesz a kormány első embere. Most Zorana Mihajlović azt állítja: egyetlen pillanatban sem kérte senki Dačić távozását a Belügyminisztérium éléről.

A Blicnek azt nyilatkozta: valaki félrevezető mondatokkal játszik, de nem a Haladó Pártból. Azt is elmondta: nem azért hívnak külföldi szakértőket, mert a pártnak nincs elegendő szakembere.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír