Ugrás a tartalomra

Egy falu, amelyik élni akar

Pacséron tervezik a jövőt

A Telecskai-dombok lankáin terül el Pacsér, a kicsiny közép-bácskai falu. Egykor Mátyás király bőséggel teli idejét követően a török időszak nem sok dicsőséget tartogatott a korabeli lakosságnak, majd az elnéptelenedést követően 232 évvel ezelőtt zsongta be ismét élet, amikor a néhány évvel korábban letelepedő zombori szerb pásztorcsaládok mellé zömében Kisújszállásról érkeznek kun református földművesek, majd később katolikus családok. Az ősök iránti tisztelet és ragaszkodás jellemzi ma is a falubelieket.

Az utóbbi évek elvándorlási hulláma Pacséron is számtalan sebet ejtett. A legutóbbi összeírás alkalmával még 2580-an éltek a faluban, ma már ezt a számot nehéz pontosan meghatározni. A maroknyi maradó igyekszik jövőt teremteni a falunak: példa erre az évek óta működő Pacsér TV vagy az immár fedett résszel is rendelkező gyógyfürdő története. Januárban, a helyhatósági választásokat követően friss lendülettel kezdte meg a helyi közösség tanácsa a munkáját. Szabolcski Szabolcs személyében fiatal és lendületes tanácselnök került a település élére.

– Az elmúlt időszakban lekötötte a helyi közösség erőforrásait a gyógyfürdő és a fedett termálmedence kiépítése. A jövőben igyekszünk nagyobb súlyt helyezni mindazokra a feladatokra, amik eddig háttérbe szorultak. A lehetőségeinkkel összhangban az utcai világítás és az ivóvízhálózat karbantartására kell fokozott figyelmet fordítanunk. A megnövekedett forgalom miatt a gyógyfürdőbe vezető egyik keskeny betonutat szeretnénk kiszélesíteni, és a közeljövőben a helyi közösség székházát, illetve az azt a központtal összekötő gyalogjárdát is szeretnénk felújítani. A közelmúltban mutattuk be dr. Pénovátz Antal neves helytörténészünk, néprajzkutatónk életműkötetét, akkor is elhangzott, hogy a valaha volt faluünnep, a pacséri vásár ma már feledésbe merült. De azt hiszem, hogy a falunap – amelyet minden év július második szombatján tartunk – népszerűségében, formájában átvette a helyét. Ugyanúgy, mint valaha a vásárra, a Pacsérról elszármazottak közül többen erre a hétvégére időzítik a hazajövetelüket – nyilatkozta a tanácselnök, aki elárulta azt is, hogy az idén átalakul a falu központjában a játszótér, hogy helyet kapjon egy 20-szor 40 méteres, műfüves, kivilágított focipálya.

Pacséron nagy hagyománya van a labdarúgásnak, s a helyi focicsapat megalakulásának a 90. évfordulóját ünnepli az idén – tudjuk meg Miklós József klubelnöktől. Fodor Igor vezetésével jelenleg körülbelül 40 helybeli és környékbeli gyermekkel foglalkoznak, és van felnőtt csapatuk is.

– A pacséri Bácska Labdarúgóklub 12 éve már a 4. vajdasági ligában játszik, s figyelembe véve, hogy kis falu vagyunk, ez igen szép teljesítmény. A megalakulásunk kerek évfordulóját szeretnénk méltóképpen megünnepelni, vajdasági, magyarországi és szlovéniai, velünk egyidős klubok bevonásával. A pacséri foci történelméről például azt kell tudni, hogy valamikor a 30-as évek Jugoszláv Királyságában nekünk volt az első, mesterséges fényszórókkal megvilágított pályánk – árulta el a klubelnök.

A pacséri gyerekek a helyi Moša Pijade Általános Iskola padjait koptatják. Méhészkei Kiss Gizella igazgatónő elmondja, hogy szeptemberben 167 diákkal kezdték a tanévet. A létszám folyamatosan változik, hiszen több család év közben dönt az elvándorlás mellett, ugyanakkor érkeztek is új lakosok a faluba.

– Igyekszünk optimistán hozzáállni az utóbbi években felfokozódott változásokhoz. Annak ellenére, hogy az elvándorlás jelentős mértékben érint bennünket, igyekszünk az épületünket, a taneszközeinket korszerűsíteni. Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy ha úgy alakul, hogy az eltávozott családok hazatérnek, egy több szempontból is korszerű és versenyképes oktatási intézmény várja a gyerekeiket. Iskolánk a faluvezetésre szinte bármikor számíthat, például az épület karbantartásában vagy a szemét elhordásában.

A tartománytól nyert anyagi eszközöknek köszönhetően áprilisban reményeink szerint megkezdhetjük a nyílászáróink cseréjének első konkrét lépését. Egy tartományi pályázaton – a Szebb és zöldebb iskoláért elnevezésűn – nyert összegből tavaszra a bácsalmási és a kisújszállási testvériskolánk bevonásával gyógy- és fűszernövénykertet tervezünk kialakítani az iskolaépület előtti parkban, a tanári bejárat mellett – tudtuk meg az igazgatónőtől.

A Pacséri Gyógyfürdő fedett része január elején kezdte meg működését. Két hónap alatt mintegy 3000 gyógyulni és üdülni vágyó vendéget fogadtak – tudtuk meg Szombathy Zoltántól, a fürdő igazgatójától, a helyi közösség tanácselnök-helyettesétől.

– Az időjárási feltételektől, alkalomtól függően naponta 50–150-en térnek be hozzánk főleg a faluból és a környező településekről, de szerte Vajdaságból is, és egyre többen a magyarországi határ menti településekről. A fedett résszel 10 új munkahelyet tudtunk létrehozni, ami egy ilyen kis faluban nagy eredmény. A fürdő hatására az elmúlt évben három magánpanzió is megkezdte működését, illetve vendéglő nyílt a faluban – nyilatkozta Szombathy Zoltán.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K. P. D.
Többi hír