Ugrás a tartalomra

Egész napos veszekedés

Az újvidéki képviselő-testület tegnapi rendkívüli ülésének egyedüli napirendi pontja Vajdaság alkotmányos és törvényes jogainak a védelméről szóló nyilatkozat volt

Az ülés elején Božidar Protić, a Demokrata Párt képviselője kijelentette, a képviselő-testület elnöke megsértette az alapszabályt, mert nem juttatta el a városi tanácshoz a napirendi pont tartalmáról szóló ismertetőt, senki sem látta még. Siniša Sević, a városi képviselő-testület elnöke azt válaszolta, nem sértette meg az alapszabályt, a tanácsnokok többsége ismerte az ülés napirendi pontját, és a tanácsnoki csoportosulások vezetőivel is egyeztetett.

Goran Radojev, a Demokrata Párt tanácsnoka felszólalásában elmondta, a polgármester törvényt sértett azzal, hogy a város hivatalos internetoldalán kritizálta a Demokrata Pártot. Radojev kifejtette, a polgármester az usztasákkal hasonlítja össze a demokratákat, és szecesszionistáknak nevezi őket.
Erdély Lenke, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője elmondta, nem támogatják a városi képviselő-testület elítélő határozatát, mert a Vajdaság alkotmányos és törvényes jogainak védelméről szóló nyilatkozat már bekerült a tartományi képviselőház procedúrájába.
– Mivel különféle szintű hatalomról van szó, a városi képviselő-testületnek nem áll jogában erről bármiféle döntést hozni. Ennél fogva a VMSZ nem vitázik, és nem is szavazunk a napirendi pontról. A nyilatkozattal kapcsolatban a tartományi képviselőház az illetékes, a képviselőink itt majd elmondják álláspontunkat.
A Demokrata Párt az ülés alatt tiltakozásuk jeléül, időről-időre plakátokat emeltek a magasba, amelyeken többek között azt lehetett olvasni: Vajdaságot nem lehet kifosztani, Koszovót pedig eladni, Miből fizetjük ki az ATP Vojvodina vállalatot stb.

Zlata Peričin, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselője elmondta, a városi képviselő-testületnek nincs felhatalmazása egy tartományi indítványról tárgyalni.
Đurađ Jakšić, a Szerb Radikális Párt tanácsnoka kifejtette, nem szavazzák meg a deklarációt, mert nem a városi képviselő-testület dolga ezzel foglalkozni, és felhatalmazása sincs. A radikális képviselő hozzátette, most, amikor a köztársasági hatalom azon dolgozik, hogy eladja Koszovót, a figyelmet Vajdaságra terelik. Jakšić elítélte a tartományi nyilatkozatot is, szerinte szeparatista céljai vannak. Figyelemfelkeltés céljából feszültséget is szítanak a tartományban. A VSZL tanácsnoka azt ajánlotta, hogy mivel semmi értelme a mai ülésnek, a napidíjakat ajánlják fel a Radosno detinjstvo gyermekintézménynek, amit a képviselők el is fogadtak. Kristina Meneši, a VSZL képviselője elmondta, a hétvégi tüntetések előtt a Parking servis közvállalat munkásai tüntetést hirdető plakátokat ragasztgattak a városban, ami megengedhetetlen.

Dr. Đorđe Petrović, a Szerb Szocialista Párt képviselője elmondta, a Parking servis munkásai biztos nem ragasztgatták a tüntetést hirdető plakátokat. Hozzátette, ellenzik a Vajdaság alkotmányos és törvényes jogainak védelméről szóló nyilatkozatot, és felhívják a tartományi hatalmat, hogy vonja vissza.
Az ülésen felszólalt a Szerb Megújhodási Mozgalom képviselője is, aki kifejtette, elítélik a tartományi nyilatkozatot, és megszavazzák a képviselő-testület határozatát, amelyben elítélik a dokumentumot.
Lapzártakor még tartott a képviselő-testület ülése.

Szerző (Forrás)
hgy, Magyar Szó
Többi hír
Kishegyes község önkormányzatának képviselői közös sajtótájékoztatót tartottak Csongrádban a csongrádi, a szentesi és
Határon átívelő IPA-projektumban vesz részt Kishegyes község önkormányzata