Ugrás a tartalomra

A digitális világra felkészítő tudás

Megnyílt a Logiscool programozóiskola Zentán

Új iskola nyitotta meg kapuit Zentán: tegnap délután zajlott a Logiscool élményalapú programozóiskola helyi tagozatának ünnepélyes átadása és az intézmény bemutatása a Fő tér 6-os szám alatt, az Üzletközpontban. Ezzel Szerbia nyolcadik országként csatlakozott a folyamatosan bővülő nemzetközi hálózathoz.

A projektum Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg. A programozóiskola különlegessége, hogy diákjainak életkorához és tudásszintjéhez igazodik, egyedi, saját fejlesztésű oktatási rendszert és programozási nyelvet alkalmaz, és az algoritmikus gondolkodás sajátosságaival ismerteti meg a 7 és 15 év közötti gyermekeket.

Nem hagyományos oktatási intézményről van szó, hanem olyan kiegészítő képzést nyújtó, iskola utáni elfoglaltságról, amely az élet minden területén hasznos tudást ad a fiataloknak, hiszen a számítástechnika ismerete mára nélkülözhetetlenné vált mindennapjainkban.

A Logiscool dinamikusan növekvő hálózat, amely Magyarországon négy éve nyitotta meg az első iskoláját Budaörsön, mára viszont Zenta éppen az ötvenedik helyszín, ahol jelen van, nem utolsósorban pedig elnyerte a Magyar Franchise-szövetség Brand Innovation Díját is.

A megnyitó jelentőségét az is bizonyítja, hogy azon számos eminens személyiség is tiszteletét tette, többek között Hajnal Virág, a Nemzetpolitikai Államtitkárság stratégiai főosztályvezetője, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Vicsek Annamária, a Szerb Köztársaság Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztériumának államtitkára, Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár, Perpauer Attila, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke, Pék Zoltán köztársasági parlamenti képviselő, Kormányos László tartományi parlamenti képviselő, valamint Breier Anita és Csitári Gyula, a Logiscool alapítói, továbbá számos oktatással és művelődéssel kapcsolatos intézmény és szervezet képviselői.

Hajnal Virág üdvözlő beszédében elmondta, a Nemzetpolitikai Államtitkárságon mindig is olyan programokat szerettek volna támogatni, melyek a határon túli magyarság szülőföldjén való boldogulását segítik, különösen, ha ezen projekteket fiatalok valósítják meg fiatalok számára, mint jelen esetben is, ezért külön öröm számukra a Logiscool zentai tagozatának megnyitása. Hangsúlyozta, hogy a tudás, melyet itt fognak szerezni a gyerekek, azért is nagyon különleges, mert külföldi piacon is kamatoztatni tudják majd, ugyanakkor itthon tudnak maradni a szülőföldjükön, az itteni közösséget erősítve ezáltal.

Vicsek Annamária köszöntőjében kifejtette, mekkora jelentőségű az oktatási minisztérium számára az az informatikai tudás, mely ebben az intézményben fog születni, hiszen ők is olyan tantervet dolgoztak ki, ami az általános iskola ötödik osztályától kötelező tantárggyá teszi az informatikát. Bíznak benne, hogy ezen újítás használható és kézzelfogható tudást biztosít a gyermekek számára a jövőben.

Azért is nagyon fontosnak tartja a Logiscool helyi tagozatát, mert a tervek szerint a zentai Bolyai TGK-ban szeptembertől beindul a tehetséggondozó számítástechnikai szakirány is, így az előbbi intézmény kitermelheti a jövő generációit az utóbbi számára.

Az egyébként apatini származású Csitári Gyula az alapítók nevében üdvözölte az egybegyűlteket, elmesélte az iskola megalapításának történetét, majd megígérte, részükről mindent megtesznek, hogy különleges élményt és – digitális beállítódottságú világunkban – egész életre szóló hasznos tudást tudjon biztosítani a gyerekek számára az itt folyó aktivitás, ugyanis állandó jelleggel fejlesztik azt, igyekezvén mindig innovatívnak maradni.

Az üdvözlő beszédeket követően Barsi Anita, a zentai Logiscool vezetője bemutatta az iskolát, és részletesen is ismertette az intézményben folyó oktatás lényegét.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, szög
Többi hír