Ugrás a tartalomra

A diákok elégedettek

Sokáig úgy tűnt, Újvidéken az Európa Kollégium építése végeláthatatlan folyamat, évről évre azt ígérték az illetékesek, hamarosan beköltözhetnek a diákok, de ez nem történt meg – Őszre azonban megnyitja kapuit a diákok otthona

Szombaton diákok érkeztek többek között Szabadkáról, Zentáról, Óbecséről, Csantavérről, hogy megtekintsék leendő kollégiumukat, amely őszre minden bizonnyal megnyitja kapuit. Az impozáns épületben már csak utómunkálatok folynak, a modern létesítmény megfelel minden előírásnak, az energiahatékonyság céljából saját kútja van, a tetőre szoláris paneleket helyeztek, központi fűtést és hűtést vezettek be.

Kiss Gyula, az Európa Alapítvány igazgatója elmondta, az épület 95 százaléka felépült, ami még hátramaradt, az a lift beszerelése, a főfolyosók lebetonozása és a gránitlapok lerakása. A tervek szerint a munkálatok július végére befejeződnek.

– A munkálatok után vár ránk az engedélyek beszerzése, jelenleg a technikai átvételnél tartunk. Beszereztünk minden szükséges iratot, és folyamatban van az épület használati engedélyének a beszerzése is. A kollégium kapacitása 430 diák, szerintem túljelentkezése lesz, mivel felméréseink szerint jelenleg Újvidéken kb. 1000 magyar ajkú diák tanul. A Magyar Nemzeti Tanács nemsokára kiírja a pályázatot, amelyben pontosan meg lesz adva, milyen feltételeknek kell megfelelni.

Egyelőre azonban erről nem mondhatok többet, ez a jövő titka. Volt egy olyan elképzelés is, hogy az ösztöndíjrendszer keretein belül működik majd a pályáztatás, és szerintem ebben az irányban halad majd az egész folyamat. A tervek szerint a kollégium kapacitásának a felét az elsősöknek biztosítjuk, a másik felét pedig (ebben az esetben később lesz kiírva a pályázat) a másodikos, harmadikos és negyedikes kollégisták részére. Mivel azonban most nyílik a kollégium, a helyzet diktálja majd a pályáztatási módszert és a lehetőségeket is – mondta az Európa Alapítvány igazgatója.

A kollégium fenntartása költséges, egyelőre a tárgyalások abban az irányban haladnak, hogy a magyar állam támogatja majd a működését, természetesen a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül.

Korhecz Dalma a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákja az Újvidéki Egyetem Magyar Tanszékére szeretne beiratkozni.

– Nagyon tetszenek a szobák, jó az elrendezés, szeretnék itt lakni.

Csernyák Szilvia óbecsei szülő szerint nagyon exkluzív hely az Európa Kollégium, szívesen beíratná gyermekét.

– Nagyon tetszik, hogy minden tanulónak külön hűtőszekrénye van, amelyeket zárni is lehet, a szekrényekben is van elegendő hely. Az sem mellékes, hogy a szobákhoz jutányos áron juthatnak hozzá a diákok, az újvidéki albérletek bizony magasak, itt viszont az eddigi információk szerint jelképes összeget kell majd fizetni.

Rajsli Dália Óbecséről érkezett.

– Gyönyörű, az az igazság, hogy szó nélkül maradtam, amikor megláttam. Nagyon szeretnék ebben a kollégiumban lakni, a szobák gyönyörűek, korszerű a felszerelés.

Surányi Brigitta Csókáról jött, az Újvidéki Egyetem Jogi Karára szeretne beiratkozni, június 29-én lesz a felvételi vizsgája, amelyet sajnos csak szerb nyelven lehet letenni.

– Nekem nagyon tetszenek a szobák, minden szükséges dolog megtalálható bennük, két diák számára elegendő nagyságúak. Anyagilag is sokkal könnyebb lenne, ha itt lakhatnék, nyugodtabban tanulnék.

Szeles Lajos Zentáról jött a lányával, hogy megtekintse az impozáns diákotthont.

– A kollégium teljes mértékben megfelel az elvárásoknak, a szobák kialakítása jó, fontos, hogy minden szobában fürdőszoba is van, az internethozzáférés is biztosított, ami fontos a tanuláshoz, és az is nagyon kedvező, hogy minden folyosón közös konyha áll majd a diákok rendelkezésére.

Szerző (Forrás)
hgy, Magyar Szó (Fotó: Ótos András)
Többi hír