Ugrás a tartalomra

CT készülék a zentai kórháznak?

Együttműködés a Csongrád megyei egészségügyi központtal

Tegnap a zentai és a hódmezővásárhelyi önkormányzat kiváló együttműködésének köszönhetően megállapodás született a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ és a Zentai Közkórház együttműködéséről. Az ennek kapcsán tartott ünnepségen dr. Vasas Mihály, a zentai egészségügyi intézmény igazgatója emlékeztette az egybegyűlteket, hogy a zentai és a hódmezővásárhelyi kórház közötti partneri kapcsolat nem új keletű, s e megállapodás aláírásával lényegében elmélyítik az eddigi együttműködést. A szerződés többek között a különböző szakterületeken szerzett tapasztalatcserére, de az orvosi, ápolási, továbbképzési és tudományos együttműködések elmélyítésére, közös pályázati lehetőségek felkutatására is kiterjed. Ezenkívül a hódmezővásárhelyi kórház a zentaival megosztja az Egészséges Vásárhely programban szerzett tapasztalatát.

Dr. Kallai Árpád, a vásárhelyi intézmény főigazgatója elmondta, hogy az együttműködés lehetőséget ad arra, hogy a szakmai kapcsolatok kiépülése után mai, európai színvonalnak megfelelő környezetben és körülmények közepette dolgozhassanak a megállapodás aláírói. Utalt arra is, hogy számos olyan pályázat van határon átnyúló együttműködésre az uniós és a csatlakozás előtt álló országok számára, amelyeken keresztül beszerezhetőek a kórházak számára elengedhetetlen gyógyászati berendezések.
A megállapodásban az aláíró felek külön kitértek az Egészséges Vásárhely elnevezésű program átültetésére is. Ez a Hódmezővásárhelyen már ötödik éve működő program fontos népegészségügyi kérdéseket igyekszik megoldani. A vásárhelyiek az elmúlt évben komoly tapasztalatot szereztek és eredményeket értek el – mondta Kallai főigazgató. Megjegyezte, hogy ez a rendszer nemcsak a kórháznak lenne jó, hanem annak a közel százezer lakosnak is, akik a zentai egészségügyi intézmény ellátási területéhez tartozik.
Zentai részről nem titkolt szándék az, hogy az együttműködés eredményeként CT készüléket szerezzenek be a közkórház számára. Dr. Vasas Mihály elmondta, hogy miután a hódmezővásárhelyi vezetők többször is ellátogattak a zentai kórházba, látták, hogy szükség van a berendezésre.
– Hiába rendelkezünk kiváló orvosokkal, a mai viszonyok közepette egy kórház CT nélkül nem tud igazán hatékonyan dolgozni – jegyezte meg az igazgató. Mint elmondta, a berendezés szinte nélkülözhetetlen a heveny és a krónikus betegek ellátásában is.
A megállapodás ünnepélyes aláírásán a két kórház vezetőin kívül jelen volt dr. Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere, Gyurisné Pető Zsuzsanna, az EVP program igazgatója és a zentai önkormányzat vezetői Ceglédi Rudolf polgármesterrel.

 

 

Szerző (Forrás)
Hhzs., Magyar Szó
Többi hír