Ugrás a tartalomra

A csúrogi razzia 72. évfordulójára emlékeztek

A csúrogi razzia 72. évfordulója alkalmából rótták le ma kegyeletüket a tartomány, a civil szervezetek és pártok képviselői annál az emlékműnél, amelyet a tragédia helyszínén, a Tisza parton emeltek.

Milivoj Vrebalov, a tartományi képviselőház elnökhelyettese a mai csúrogi megemlékezésen azt mondta, tanulnunk kell mindannyiunknak a történelemből, hogy a második világháborús eseményekhez hasonló tragédiák ne történhessenek meg.

Szavai szerint amennyiben kellő bölcsességet tanúsítunk és tanulunk a történelemből, továbbá, lesz elegendő bátorságunk ahhoz, hogy szembenézzük a múlttal, akkor soha nem történik velünk “sem razzia, sem gyűlölet, sem bosszú”. “Ebben az esetben a történelem nem ismétlődik meg számunkra, de gyerekeink és az ő gyermekeik számára sem”, mondta Vrebalov.

A Tisza parti emlékműnél Milivoj Vrebalov, a tartományi képviselőház elnökhelyettese mellett elhelyezte a kegyelet virágait, Čedomir Božić, Zsablja község elnöke, Vesna Stjepanović és Zoran Pinić a csúrogi helyi közösség elnöke és titkára.

A Vajdasági Magyar Szövetség nevében Pál Károly és Egeresi Sándor koszorúzott, a Razzia 1942 Emléktársaság nevében pedig Milan Radomir elnöke és Jasmina Jurišin titkár.

A magyar katonák és csendőrök által elkövetett második világháborús vérengzés 1942. január 4-én Csúrogon kezdődött, majd az elkövetkező nem egészen egy hónapban több ezer szerb, zsidó és roma nemzetiségű polgárt végeztek ki és dobtak a Tisza és a Duna jege alá

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen