Ugrás a tartalomra

Csodakút Nemzetközi Természetfilm-fesztivál

Magyarkanizsa, 2013. augusztus 2–4.

A magyarkanizsai Cinema Filmműhely és a szegedi székhelyű Kétágú Hegy Természetvédelmi és Kulturális Közhasznú Egyesület pénzdíjas pályázatot hirdetett amatőr és professzionális filmkészítők számára, a 2013. évi Csodakút Nemzetközi Természetfilm-fesztiválon történő részvételre.

A nevezési határidő lejárta után a szervezők összeállították a 2013. évi Csodakút Nemzetközi Természetfilm-fesztivál versenyprogramját. A 69 benevezett alkotásból végül 51 film kerül a nézők és a zsűri elé. Ebből 5 film érkezett Erdélyből, 3 film Vajdaságból és a többi Magyarországról. A részletes versenyprogramot - percre lebontva - a http://www.csodakut.eu/  internetes oldalon a Versenyprogram almenüben olvashatják az érdeklődők, illetve a Műsorterv almenüben megnyíló táblázat praktikus áttekintést ad a 3 nap programjairól.

A 2013. augusztus 2-a és 4-e között Magyarkanizsán megrendezésre kerülő versenyben 3 fős szakmai zsűri értékeli a beérkezett pályaműveket. A zsűri elnöke Siflis Zoltán Balázs Béla-díjas filmrendező.

A fődíj 1000 euró, amelynek felajánlója Magyarkanizsa önkormányzata. A legjobb operatőr 500 eurót kap a Duna Televízió felajánlásával, míg a legjobb szöveget (narrációt) a Sat-trakt Kábeltévé- és internetszolgáltató díjazza szintén 500 euróval. Az amatőr kategóriában a tartományi művelődési és tájékoztatási titkárság biztosítja a díjakat 300 eurós értékben (legjobb operatőr, legjobb szöveg, legjobb utómunka). A legjobb rövidfilm díját, ami egy wellness hétvége két személy részére, a magyarkanizsai gyógyfürdő biztosítja.

A fesztivál ideje alatt a filmvetítések mellett kísérőprogramok is lesznek: A Kárpátok gerincén – népszerű ismeretterjesztő előadás (Katedra-sorozat), amelynek előadója Veres Zsolt geográfus, Gergely József Madárnaptár című könyvének bemutatója és kiállításának megnyitója, Fejős Sándor történész kiselőadása a Csodakútról, Kenus vízi túra a Tiszán, borkóstoló a Nagy-Sagmeister Borászat pincéjében.

A Magyarkanizsán minden év augusztusában megrendezésre kerülő nemzetközi természetfilm-fesztivál alapvető célja, hogy bemutatkozási lehetőséget és egyúttal szakmai fórumot is biztosítson mindazon magyar nyelvű, a Kárpát-medencében élő amatőr és professzionális filmkészítő számára, akik a Kárpát-medence és a világ természeti értékeink bemutatását, valamint környezetünk védelmét a filmművészet eszközeivel kívánják szolgálni, és műveikkel hozzájárulnak a jövőorientált környezet- és természetbarát gondolkodásmód terjesztéséhez.

A Csodakút Nemzetközi Természetfilm-fesztivál ünnepélyes megnyitója 2013. augusztus 2-án lesz 13.45-kor, ahol beszédet mond Csabai Ferenc projektmenedzser, köszöntőt mond Iván Attila, a rendezvény társszervezője.

 A vetítések és az előadások helyszíne a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény moziterme.

Ezekre a programokra a belépés díjtalan.

 Az ünnepélyes díjkiosztó 2013. augusztus 4-én lesz a Cnesa OMI mozitermében, 13 órától, ahol szakmai értékelést tart Siflis Zoltán Balázs Béla-díjas filmrendező, a zsűri elnöke.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó
Többi hír
A 2020-ban, a koronavírus járvány közepette megtartott önkormányzati választásokat követően Szabadkán augusztus 21-én
Befejezte munkáját a jelenlegi összetételű városi képviselő-testület