Ugrás a tartalomra

„Csak” egy folyóvízzel kellene összekötni Palicsot!

Környezetvédelmi problémákra keres megoldást a szerb képviselőház Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Tanácsa Palicson. Az Európai Unióhoz közeledve Szerbiának egyre több figyelmet kell szentelnie az ökológiára. A Palicsi-tó szennyezettsége is szóba került.

A Vigadóban a tanácskozás résztvevői a Palicsi-tó környezetvédelmi problémáit is napirendre tűzték. Megoldás létezik: a kivitelezés azonban költséges, időigényes és nehezen megvalósítható.

A Palicsi-tó kapacitása túl kicsi ahhoz, hogy elviselje azt, hogy Szabadka szennyvizét beleengedjék. A valódi megoldás abban rejlik, ha megoldanák a víz körforgását, tehát összekötnék egy folyóvízzel – mondta Nebojiša Veljković, a Környezetvédelmi Ügynökségének osztályvezetője. „Ez a kapcsolat a folyóvízzel frissítené a tó vizét, és ezzel egyidejűleg a meglévő vizet, amely most a tóban van, öntözésre is felhasználhatnánk.”

Az Európai Unióhoz közeledve azonban nemcsak a vizeink környezetvédelmére kell odafigyelnünk. A termőföldek megőrzése is egy fontos kérdés. Osztrogonác Simon, a szabadkai VT mezőgazdasági megbízottja szerint: „biztos, hogy volna érdeklődő, hogy hagyományos, régi módszerekkel műveljük a földterületeket, de akkor ezt teljesen másképp kell támogatni.”

A termőföldek minőségének ellenőrzését már most ingyenesen igénybe vehetik a termelők. „A tartomány támogatja a mezőgazdasági termelőknél a termőföld minőségének ellenőrzését. Kiemelten fontos, hogy minden egyes mezőgazdasági termelőnek a mezőgazdasági állomásokon ezt bérmentve, ingyen végezik” – hangsúlyozta Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője.

A környezettudatos földművelésről a mezőgazdasági szaktanácsadó állomásokon lehet bérmentve érdeklődni. Ezenkívül a mezőgazdasági egyesületekben tartanak előadásokat a témában.

 Palicson ülésezett a szerb képviselőház mezőgazdasági és környezetvédelmi tanácsa (videó)

2013. szeptember 23., hétfő, 18:47

A parlamenten kívüli ülések célja az, hogy közelebb kerüljenek az egyes önkormányzatok gondjaihoz, valamint hogy segítséget tudjanak nyújtani a gondok megoldásához. A mai ülésen a mezőgazdasági termőföldek bérbeadása is szóba került.

A szabadkai önkormányzat területén lévő mezőgazdasági földterületek bérbeadásának problémája továbbra sem oldódott meg. A Mezőgazdasági Minisztériumnak március 31-éig kellett volna jóváhagynia a város földhasználati programját, legkésőbb június elsejéig meg kellett volna hirdetni az állami földek bérbeadásának árverését, ez azonban nem történt meg- nyilatkozta Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője.

„Nagyon fontos lenne, hogy minél előbb Szabadka város területén élő mezőgazdasági termelők is termőföldhöz tudjanak jutni. Az, hogy meg legyen az árverezés, ez elemi érdeke minden városnak, hiszen ebből a befolyt összegből 40 százalék itt marad a városnak, és ezt a mezőgazdaság fejlesztésére tudja a város költeni. Azt hiszem, hogy ezért is nagyon fontos az, hogy minél előbb megoldást találjanak a különböző problémákra, amelyek felmerültek.”

A mezőgazdasági termőföldek bérbeadása nemcsak a gazdák, hanem a város hasznára is válna, ezért remélik a város vezetői, hogy a Mezőgazdasági Minisztérium minél előbb elfogadja a programot. A mai ülésnek pedig az volt a célja, hogy a város képviselői személyesen mondják el az önkormányzat gondjait a mezőgazdasági és környezetvédelmi tanácsok képviselőinek- mondta Aleksandar Senić, a Mezőgazdasági Tanács elnöke.
„A mezőgazdasági és környezetvédelmi tanácsok a felügyeleti szerepükön keresztül irányítják a gondok megoldását és végrehajtását. Ami pedig a konkrét gondok megoldására szánt eszközök kiosztását illeti, az a köztársasági pénzügyi minisztérium hatásközrébe tartozik.”

Az ülésen szó volt még a termőföldek és vizek szennyezettségéről, elsősorban a Palicsi-tó tisztításáról beszéltek. A tanácsok és a város képviselői holnap folytatják a tanácskozást.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen