Ugrás a tartalomra

Csak az összetartó közösség lehet erős

Ünnepi műsor és lakossági fórum Verbászon

A Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében ünnepi és tájékoztató jellegű lakossági fórumot tartottak Verbászon. Vendégként jelen volt Fremond Árpád, a VMSZ alelnöke, Valka Károly, a VMSZ kúlai körzetének elnöke és Szinkó Zoltán, a párt ókéri helyi szervezetének elnöke. A jelenlévőket Bógáncs-Andrijašević Lívia, a VMSZ helyi szervezetének elnöke köszöntötte, aki többek között kiemelte:

‒ Lehet, hogy ebben a pillanatban olyanok vagyunk, mint amikor a szél szétviszi a homokszemeket. Igaz, nem éppen a legmegfelelőbb összehasonlítás, de tudni kell, hogy a homokszemből a tenger mélyén hosszú idő után fénylő gyöngyszem formálódik. Nekünk pedig itt, a szórvány szórványában az a feladatunk, hogy egy helyre gyűjtsük ezeket a fényesen sugárzó gyöngyszemeket, mert csakis így tudunk fennmaradni.

Be kell vallanunk először önmagunknak, majd az itt élőknek, hogy igenis sokat érünk, másként cselekedünk és gondolkodunk. Lehet, hogy csendesebbek vagyunk, de ez nem azt jelenti, hogy nem kell bennünket meghallgatni. Ha nem álljuk meg helyünket, senki sem fog érdekünkben tenni bármit is. Ezért van égető szükség az összefogásra, és arra, hogy akinek megvan a kettős állampolgársága, április 8-án feltétlenül menjen el szavazni ‒ fogalmazott Bógáncs-Andrijašević Lívia.

A párt verbászi helyi szervezetének helyiségeiben megtartott összejövetelen a lakossági fórum előtt szerény, színvonalas és megható ünnepi műsorral emlékeztek az 1848/49-es magyar szabadságharc kitörésének 170. évfordulójára. A műsorban fellépett a Szirmai Károly Művelődési Egyesület Rozmaring énekcsoportja Gulyás Péter vezetésével, majd a zentai Mécsvirág együttes megzenésített Petőfi-verseket adott elő.

A műsor után Fremond Árpád az április 8-i választások jelentőségéről beszélt, miközben emlékeztetett azokra az eredményekre, amelyek a FIDESZ kormányzása alatt valósultak meg eddig. Kiemelte a honosítási eljárást, a magyar állampolgárság kérelmezésének lehetőségét, az oktatás, a kultúra és a Prosperitati-támogatásokat. Mint fogalmazott, ennek alapján kötelességünk az értünk tevő erők mellett kiállni.

‒ A FIDESZ és KDNP, valamint a VMSZ között az elmúlt nyolc évben rendkívül jó az együttműködés, hiszen a magyar kormány, Orbán Viktor miniszterelnökkel az élén, mindent megtett azért, hogy segítse a határon túli közösségek megmaradását, s ezen belül a délvidéki magyar közösség megmaradását is.

Egy-egy közösség akkor tud erős maradni, ha összetartó, össze tud fogni, és mögötte vannak a választók. A VMSZ-nek az elmúlt évek során sikerült egy ilyen összefogást kialakítania, ami azt hozta magával, hogy a párt komoly politikai tényezővé vált, ami ma nagyon fontos Szerbiában. A közösségi támogatásnak köszönhetően gyakorlatilag egy nagyon biztos, komoly és megbízható partner tudott lenni Orbán Viktor kormányának.

A közösségi támogatásnak és szakembereknek hála olyan stratégiákat tudtunk kidolgozni és megvalósítani, amelyeken keresztül az itteni közösség megmaradását segítettük. Hogy ehhez mire volt szükség? Egy jó csapatra, amelynek van egy reális elképzelése, és kellett hozzá egy olyan magyar kormány, amely felismeri ennek a programnak a lehetőségeit, és van egy olyan bizalmi viszonya, amin keresztül be tud egy ilyen program mögé állni.

Ennek eredménye pedig az, hogy a Vajdasági Fejlesztési Program gyakorlatilag már az ötödik pályázási körnél tart, és ez idáig több ezer délvidéki magyar család segítését, megmaradását biztosította, ugyanakkor a nagyobb pályázatok esetében olyan vállalkozóknak tud segítséget nyújtani, akik több száz dolgozót foglalkoztatnak, biztosítva ezáltal újabb ezer és ezer család megmaradását.

A Magyar Nemzeti Tanácson keresztül az oktatás, a művelődés, a nyelvhasználat és a tájékoztatás terén tudtunk olyan stratégiákat és elképzeléseket megvalósítani, amelyek rendkívül fontosak közösségünknek – mondta a párt alelnöke. 

Példának az Európa Kollégium megépítését említette, amelynek az itteni magyar fiatalok szempontjából óriási jelentősége van.

‒ Azért vagyunk ma Verbászon, mert minden egyes kis közösség fontos számunkra, és minden egyes szavazat fontos innen is. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az embereket arra buzdítsuk, hogy éljenek szavazati jogukkal. Természetesen nem szavazunk senki helyett, és azt sem mondhatjuk meg senkinek, hogy kire szavazzon, csak megkérhetjük, hogy továbbra is Orbán Viktor politikáját támogassák.

Nagyon fontos az, hogy a választópolgárok helyesen töltsék ki a különböző íveket, hogy minél kevesebb érvénytelen szavazat érkezzen Magyarországra a határon túlról. Közösségünk ebben is számíthat az aktivisták támogatására – magyarázta Fremond Árpád.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Paraczky László
Többi hír