Ugrás a tartalomra

Bukovinai tőről fakadó találkozás Pancsován

Pancsova és az anyaországi Véménd magyarságát a beszélt nyelven kívül a bukovinai tőről fakadó kultúra, illetve hagyomány is összekapcsolja. A közösségek legutóbbi találkozására ez év júniusának végén került sor Pancsován.

Noha a Véméndi Székely Népdalkör női énekcsoportját eredetileg a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület látta vendégül, a szervezésből a Temes-parti kisváros úgynevezett külvárosi Tamási Áron Székely—Magyar Művelődési Egyesülete is derekasan kivette a részét.

Egyfajta viszontlátogatás is volt az esemény, mivel 2015-ben a pancsovai delegációt e település hagyományőrzői is fogadták a bonyhádi, sorrendben XXVI. Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztivál idején. Összeállításunk Lőcsei Ilonának, a hertelendyfalvi Tamási Áron SZMME titkárának beszámolója alapján készült, a felvétel Gajan Boriska munkája.

A vendégek pancsovai családoknál kaptak szálláshelyet. A megérkezés utáni nap a városnézés jegyében telt. A véméndiek és fogadóik hangulatos sétát tettek a Temes folyó mentén, majd ellátogattak a Borromeo Szent Károly katolikus templomba, valamint felkeresték a város idegenforgalmi szervezetének székhelyét. A Népkert jó alkalmi pihenőhelynek bizonyult.

Az esti órákban az egyesületi táncmulatság egyúttal idényzáró társas összejövetel is volt, melyhez a Nagy—Jotović—Kiss Trió húzta a talpalávalót. Az alkalmi műsorban a véméndi női énekcsoport is bemutatkozott, mely — mi sem természetesebb — bukovinai népdalokat hozott, emellett a házigazda egyesület vegyes kara is fellépett.

Az egybegyűlteket a házigazdák nevében Rancz Károly egyesületi elnök, Pancsova város alpolgármestere köszöntötte. A véméndi küldöttség nevében Barta Erzsébet polgármester és Miklósné Kerekes Bernadett karnagy méltatta az eseményt, kitérve a további együttműködés fontosságára is.

A rendezvény utolsó napján a vendégek és fogadóik a pancsovai belvárosi katolikus templomban celebrált szentmisén vettek részt, majd a búcsúzkodás után és a hazautazás előtt Nándorfehérvár óvárosának nevezetességeivel is megismerkedhettek, illetve hangulatos sétát tettek a főváros Mihajlo kenéz sétálóutcáján.

Az egyesületek legközelebbi találkozására — ha a Gondviselésnek is ekképpen lészen akaratja — várhatóan Bonyhádon kerül sor ez év augusztusában.

Szerző (Forrás)
Hét Nap, Martinek Imre
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto