Ugrás a tartalomra

Búcsút tartanak Kelebián

Ékszerkiállítás, operettgála, gyermekprogramok, kirakodóvásár várja a Kelebiára látogatókat a péntektől vasárnap estig tartó falunap és templombúcsú alkalmából.

Gazdag műsorral ünnepelték meg a templombúcsút és falunapot Kelebián. Szombaton este operett dallamok csendültek fel a kelebiai templomkertben. Vasárnap délelőtt és délután ünnepi szentmise, estére pedig mulatság várja a vendégeket. Vasárnap napsütésben úszott a kelebiai nyolcvanegy éves kelebiai Divisio Apostolorum templom kertudvara. Az itt felállított színpadon a Gaál Ferenc Magyar Művelődési egyesület Vackor gyerektáncegyüttese táncolt somogyi táncokat. A kis ötéves Szaniszló Ármin pedig végre, a mise meghallgatása után szorgalmasan forgathatta a búcsúfiát.

 „- Apukámnak is van ilyenje, csak apukám nem ezt a hédert akasztotta föl, hanem most a kukorica hédert.
- Szeretsz jönni a búcsúra?
- Igen.
- Fölültél a hintára?
- Nem. Én azt már nem szeretem, mert azt már kinőttem.
- Mit szeretsz a búcsún?
- Csak a kombájnt szeretem, meg a puskákat.”

A kelebiai templombúcsú és falunap pénteken ékszerkiállítással kezdődött. A látogatók Pap Csilla ékszerkészítő, iparművész tárlatát tekinthették meg a Márton Áron Közösségi Ház nagytermében.

Kovácsevity Angéla, tanítónő, Kelebia: „Nagyon szép számban részt vettünk, s ami nekem, a lelkemnek nagyon szép volt, hogy gyerekek is eljöttek. Mivel nem szoktunk gyerekeket elvinni ékszerkiállításra, de ez annyira szép volt, annyira szemet gyönyörködtető, gyönyörű kézműves alkotások, hogy ők is élvezték.”

Szombaton este operett dallamok csendültek fel a kelebiai templomkertben. Az algyői Parlando énekegyüttes adott koncertet a mintegy 200 vendégnek. Vasárnap délelőtt Paskó Csaba kelebiai plébános celebrálta az ünnepi szentmisét. 

„Ezzel szeretnénk úgymond egy kerek szép programsorozattal hangsúlyt adni és megünnepelni azt, hogy Kelebiának már nyolcvan egy éve van temploma és egyáltalán falunapja, hiszen az az urbanizációs tendencia, amely a múlt század elején elindult, hogy a tanyákból faluba tömörülni, az Kelebián ott a húszas évek végén indult el.”

A templombúcsú alkalmából mind a három napon a templom előtt kirakodóvásárt rendeztek.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír