Ugrás a tartalomra

Búcsú Korica Miklóstól

Gyászüléssel tisztelegtek emléke előtt Szabadkán és szülővárosában, Magyarkanizsán

A szabadkai Népszínház Jadran színpadán egykori kollégái búcsúztak a 64 éves korában elhunyt Korica Miklós színművésztől.

Mint Ljubica Ristovski, a színház igazgatónője méltatásában hangsúlyozta: egy kiemelkedő színészegyéniséget veszített el a színház és a publikum. Felidézte Korica Miklós legismertebb szerepeit, színészi díjait, azt, hogy a Népszínházban a Bolha a fülbe című előadásban lépett utoljára színpadra. Mezei Zoltán, a Magyar Társulat vezetője levélben búcsúzott attól a kollégától, aki a társulat legendás 70-es, 80-as éveiben annak egyik meghatározó alakja volt, akinek a színház, a színészmesterség iránti szenvedélye magas hőfokon izzott. Vicsek Károly filmrendező barátságukról, közös munkájukról és a hatalom közbelépése miatt meg nem valósult filmtervükről szólt. Szloboda Tibor színművész arra hívta fel a figyelmet, hogy a színésztársadalom gyakran nem becsüli meg nagyjait életükben és sokszor holtukban sem. Felidézte, hogy Korica utolsó szerepeit a Kosztolányi Színházban játszotta, Szloboda Tibor rendezésében, illetve igazgatói megbízatása alatt. G. Erdélyi Hermina és Kalmár Zsuzsa színművésznők azt az ösztönzést, szakmai támogatást köszönték meg Korica Miklósnak, amelyet tőle kaptak. Varga Henrietta színésznő verssel tisztelgett Korica Miklós emléke előtt a szabadkai gyászülésen.

Szerdán délután szülővárosában is elbúcsúztak a vajdasági színjátszás meghatározó karakterétől, Korica Miklóstól. A magyarkanizsai születésű színész tiszteletére a helyi önkormányzat rendezett emlékülést, melyre számos tisztelő, barát és családtag látogatott el. A kommemoráción elhangzott méltatásában Nyilas Mihály polgármester kiemelte Korica magyarkanizsai kötődését, a tényt, miszerint szülővárosához még ha olykor távolról is, de mindig hű maradt. Bödő Sándor újságíró, az elhunyt családjának közeli barátja a színész sokoldalúságát és alkotó munkáját emelte ki, halálával pótolhatatlan űrt hagyott maga mögött a színpadon és az őrá emlékező emberi szívekben is. A gyászülésen szavalattal és alkalomhoz illő zeneművel adóztak a szomorú esemény méltóságának helyi művészek. Ezután a magyarkanizsai katolikus temetőben örök nyugalomra helyezték a város szülöttjét, a színjátszás kiemelkedő talentumát, Korica Miklóst.

Szerző (Forrás)
Mihályi Katalin, Jenei Ervin, Magyar Szó
Többi hír