Ugrás a tartalomra

Bővül az úthálózat

Zentagunarason több mint 7 millió dinár értékben aszfaltoztak – Nagy ütemben halad a vízvezeték-hálózat felújítása

A zentagunarasi helyi közösség folyamatosan dolgozik a falu úthálózatának karbantartásán és bővítésén. Az idei év igen sikeresnek nevezhető e téren, hiszen két utcában is sikerült egy-egy hosszabb szakaszt kiaszfaltozni.

Sipos Hajnalka, a helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke arról számolt be lapunknak, hogy nagyobb összeget tudtak a munkálatokra fordítani.

– A Csantavéri út folytatásában 270 métert aszfaltoztunk ki. Ez az útszakasz több olyan szállást is érint, ahol nagybani mezőgazdasági termelés folyik. Azért volt fontos, hogy ez az útszakasz szilárd burkolatot kapjon, hogy ezeknek a nagy gazdaságoknak biztosítsuk a zavartalan működési feltételeket. Terveink között szerepel egy újabb 300 méteres szakasz kiaszfaltozása ezen az úton, s ezzel elérünk minden olyan nagy gazdaságot, amely itt található.

A másik utca, ahol nemrég fejeződött be az aszfaltozás, a Vladimir Nazor utca. Ez a falu szélén lévő utcánk volt az egyetlen olyan, amely nem volt kiaszfaltozva. Természetesen vannak szilárd burkolattal nem rendelkező keresztutcák, de a cél az volt, hogy minden polgár aszfaltúton tudja elérni a házát, ez a cél most megvalósult.

A Vladimir Nazor utcában 300 métert aszfaltoztunk ki. A két aszfaltozás teljes értéke 7,2 millió dinár volt, a munkálatok kivitelezője a Vojput Kft. A pénzeszközöket három forrásból biztosítottuk: Topolya község önkormányzatának hozzájárulásával, az állami földek bérbeadásából származó bevételekből, valamint a helyi járulékból – számolt be Sipos, majd az utak kapcsán elmondta, hogy jelenleg is ki van írva a közbeszerzés a szeméttelepre vezető út részbeni rendezésére. Itt 50 métert kibetonoznak, 160 métert pedig zúzott kővel töltenek fel. Ugyancsak folyamatban van az utak kátyúzására és egy szakasz újra aszfaltozására kiírt közbeszerzés.

Már megkezdett projektum a temető utainak betonozása, az idén egy 140 méteres szakasz kerül kibetonozásra. A szeméttelepre vezető út rendezése 1,8 millió dinár, a kátyúzásra 1,6 milliót irányoztak elő, a temetőre pedig 730 ezer dinárt. Emellett két tervdokumentáció kidolgozása is folyamatban van, számolt be az elnök. Az egyik a Petőfi Sándor utcában a járda kiépítésére vonatkozik, mintegy 600 méteren, a projektum értéke pedig 2 millió dinár. A másik a Keleti út kiaszfaltozása, ami 350 méter, és a nagy gazdaságok miatt fontos. Ennek a tervezett értéke 5,5 millió dinár.

A vízvezeték-hálózat fejlesztése a zentagunarasi helyi közösség prioritásai közé tartozik, hiszen az a hatvanas években épült, és igen rossz állapotban van. E téren is sikerült előrelépéseket elérni.

– Köszönettel tartozunk a tartományi mezőgazdasági titkárságnak, ugyanis másodízben támogatták projektumainkat. Emellett a topolyai önkormányzat segítségével is egy hosszabb szakaszon lecseréltük a régi csöveket. Az idén egy 1,8 kilométeres szakaszt építettünk ki, ezáltal 10 szállást kapcsoltunk rá a falusi vízhálózatra.

Jelenleg közbeszerzés alatt áll egy 2,2 kilométeres szakaszon a csövek cseréje, ami magában foglalja a Moša Pijade, a Matija Gubec, a Rövid és a JNA utcákat. Ez a beruházás 7,8 millió dinár értékű, és a tartományi titkárságnál nyertünk rá támogatást, valamint 31 százalék önrészt biztosítottunk – nyilatkozta Sipos.

A nagy volumenű beruházások mellett több, kisebb projektum megvalósításán is dolgozik a helyi közösség. Tervben van a labdarúgópálya öltözőjén a nyílászárók cseréje, mivel nagyon leamortizálódott. Folytatják az iskolaudvar rendezését: zúzott kővel töltenek fel egy parkolót, illetve egy segédutat.

Folyamatosan zajlik a közvilágítás felújítása, lámpatesteket újítanak fel, valamit újakat helyeznek ki. Emellett a hagyományos égőket energiatakarékos LED égőkre cserélik. Ugyancsak idén kerül sor a Tájház udvarának rendezésére, valamint felújítják falu területén lévő padokat, és újakat fognak kihelyezni, számolt be végrehajtó bizottság elnöke.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, L.J.
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen