Ugrás a tartalomra

Biomassza alapú távfűtés Zentán

Zentán a jövő év októberétől megújuló energiaforrásokra épülő, modern technológiával működtetik majd a város távfűtési rendszerét. Az erre vonatkozó tárgyalások ugyan már régóta folynak, a technológia alkalmazására vonatkozó hivatalos együttműködési megállapodást pénteken írták alá a helyi önkormányzat, a zentai TE-TO Cukorgyár Rt. és a holland-belga WindVision vállalat képviselői.

A Wind Vision holland-belga konzorcium több jelentős projektumot is magáénak tudhat Európa-szerte. Jelenleg összesen kilenc országban fejti ki tevékenységét a szélenergia, a napenergia és a biomassza alkalmazása révén.

Zentán ez utóbbi energiaforrás felhasználásával kívánják majd működtetni a városi távfűtési rendszert. A projektum megvalósulása ugyan jelentős anyagi befektetést igényel, de hosszú távú megoldást jelenthet a község távfűtési rendszerével kapcsolatos problémák megoldása terén.

Zentán jelenleg 2200 háztartás, valamint további 300 intézmény és vállalat veszi igénybe a távfűtés szolgáltatását, hangsúlyozta Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere, hozzátéve, számukra a mostani szerződéskötés azt jelenti, hogy a jövőben is biztosított lesz a távfűtés szolgáltatása, ráadásul új, a korábbinál sokkal modernebb technológia alkalmazása révén.

A WindVision vállalat képviseletében Jaap-Jan Ferweda, értékesítési vezető elmondta, a szerződés aláírásával megtették az első lépést afelé, hogy a kínálkozó lehetőségek valóra is válhassanak.

Mint mondta, a technológia ugyan most még újdonságnak számít a térségben, de vélhetően több környező országban is eredményesen alkalmazható lenne. Hangsúlyozta, a biomassza előállításának folyamatába be kívánják majd vonni a helyi termelőket is, akik ennek köszönhetően jelentős bevételekre tehetnek majd szert.

A beruházás nemcsak Zenta, hanem az egész Vajdaság szempontjából is meghatározó jelentőségű, emelte ki Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes, majd hozzátette, a zöld energia előállítása nemcsak a környezet szempontjából nagyon fontos, hanem a gazdaság szempontjából is, hiszen jelentős mértékben csökkentheti a termelés költségeit, ráadásul foglalkoztatási aspektusa is van, hiszen az erőmű működtetése új munkahelyek nyitását eredményezi, ugyanakkor a másodlagos mezőgazdasági termékek révén sok család is bevételi forráshoz tud jutni ezáltal.

A tervek szerint Zentán 2014 őszén már az új technológia alkalmazásával kezdik meg a fűtési idényt, aminek köszönhetően – a polgármester elmondása szerint – a távfűtési rendszer is bővíthetővé válik majd.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, H. G.
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen