Ugrás a tartalomra

A beruházások éve jön

Módosult Kishegyes község idei költségvetése, és elfogadásra került a jövő évi – Növekedtek a kommunális illetékek

Megtartotta az év utolsó ülését Kishegyes Község Képviselő-testülete. Az ülésnek mindössze 11 napirendi pontja volt, és ezek közül kettő is a községi költségvetésre vonatkozott. Egyrészt az idei költségvetésnek a módosítása, másrészt a jövő évinek az elfogadása volt napirenden. Szűgyi István, a képviselő-testület elnöke ennek kapcsán elmondta lapunknak, hogy nagyon bizakodó a jövő évi költségvetés kapcsán.

– A képviselő-testület elfogadta a 2019. évi költségvetés módosítását, amely tulajdonképpen a hatodik módosítást jelenti. Az év elején több mint egymilliárd dináros költségvetést határoztunk meg, viszont az év során kiderült, hogy abból nem fog minden megvalósulni. Bizonyos összegek a 2020-as és a 2021-es évre tolódtak, és ezeket ki kellett venni a költségvetésből. Konkrétan arról van szó, hogy elkezdődött a községi szennyvíztisztító építése, amire bizonyos összegeket irányoztunk elő. Ezeknek csak egy része valósult meg az idén, ezért a többit ki kellett venni az idei költségvetésből, és áttenni a következő, valamint az azt követő költségvetésbe. A módosítás után a költségvetésünk 856 millió dinárt tesz ki. Ehhez a témához tartozik a 2020. évi községi költségvetés elfogadása is. Erre 1 milliárd 370 millió dinárt terveztünk, aminek több mint a 60 százaléka befektetés, vagyis fejlesztési pénzekről van szó. Ilyen mértékű, fejlesztésekre összpontosító költségvetésünk nem volt az utóbbi évtizedekben. Ez tulajdonképpen 24 nagyberuházást jelent, amelyek különböző összegeket képviselnek. Ezek közül a szennyvíztisztítónak és szennyvízhálózatnak a kivitelezése a legnagyobb összeg, amit a községi ivóvízhálózat korszerűsítése követ. Azt hiszem, meg lehetünk elégedve ezzel a költségvetéssel, mert olyan beruházások indultak/indulnak, amik nagymértékben javítani fogják az életminőséget a községben – mondta el az elnök.

A költségvetések mellett még egy napirendi pont kötődött a pénzügyekhez: módosultak a kommunális illetékek. Ennek kapcsán Szűgyi elmondta, hogy a járművek regisztrációja során kommunális illetéket kell fizetni a községnek, és elsősorban ezek az illetékek növekedtek. Pl. egy tehergépkocsi esetében eddig 1700 dinár volt az illeték, mostantól azonban 1750 dinárra módosul. Az elnök szerint ez az emelés nem igazán terheli a polgárok pénztárcáját.

A képviselő-testület határozatot fogadott el, mely a kishegyesi Dr. Márton Sándor Egészségház megbízott igazgatójának mandátumát fél évvel hosszabbítja meg. Erre azért volt szükség, mert az egészségház alapítói jogait a tartomány fogja átvenni a községtől. Erre a jövő év elején kerül sor, viszont a megbízott igazgató mandátuma január végén lejár. Az önkormányzat úgy döntött, hogy erre a tisztségre nem fog új pályázatot kiírni, mert ennek a lefolytatása legalább két hónap. Addigra viszont az alapítói jog a tartománynál lesz, így a pályázat értelmét veszítené – mondta el Szűgyi, és hozzáfűzte, ezért, a törvényes lehetőségekkel élve, a megbízott igazgató mandátumát hat hónappal meghosszabbították.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, L.J. (Fotó: Lakatos János)
Többi hír