Ugrás a tartalomra

Bérmálás az újvidéki Telepen

Jeles esemény volt ma Újvidéken a telepi Árpád-házi Szent Erzsébet templomban, ahol Nagy Attila plébános tizenhét növendékének osztotta ki a bérmálás szentségét ft. Sztrikovits János nyugalmazott főesperes, dersi prépost. Sztrikovits János atyát dr. Bábel Balázs kalocsai-kecskeméti érsek nemrégiben tüntette ki dersi préposti címmel, s e címnél fogva a püspök nevében bérmálhat is.

A szép ünnep alkalmából megtelt a templom, ahol a Szentlélek kiáradását jelző nagykorúsági kegyelmi ajándékot és megerősítést jelentő szentséget az az atya kenhette fel tehát a bérmálkozóknak, aki papi szolgálata idején maga is 16 évet töltött el a telepi hívek között. Érthető volt a meghatódottság, amikor a telepiek egykori plébánosa ünnepi püspöki öltözékben, mitrával a fején, a nyakában a mellkereszttel (az „áldozat nélkül menj és tett a munkádat“ jelentő szolgálat jelképével) és a püspöki gyűrűvel az ujján jelent meg közöttük, hogy dersi préposttá való kinevezése óta először éppen az újvidéki Telepn képviselhesse a szabadkai megyéspüspököt a bérmálás alkalmával.

A dersi prépost cím ősi egyházi rang, amelyet az 1100-as évekből megtartott a kalocsai érsekség, ez által is megjelölvén azokat az ősi területeket, ahol magyar apátságok és prépostságok, apátok és prépostok közvetlenül képviselték az érsekséget és látták el az egyházi vezetői feladatokat. A dersi prépostság a Duna mentén volt, a mai Bács közelében, ahol az emlékét ma már csak dűlőút jelzi.

Ft. Sztrikovits János nyugalmazott érsek, dersi prépost, aki nyugdíjas éveit Bezdánban tölti, püspöki feladatokat először tehát Újvidéken látott el, ahol pályafutásának legnagyobb részét töltötte, hiszen amellett, hogy 16 évet Telepen szolgált, 22 éven át plébánosa volt az újvidéki belvárosi Mária Neve templomnak.

Szerző (Forrás)
F-ch, Vajdaság Ma
Többi hír