Ugrás a tartalomra

Bartók Bélára emlékeztek Horgoson

Bartók Béla Horgoson címmel emlékműsort tartottak szombaton a falu szélén álló Brauswetter-, azaz az órás villában.

Az eseményen a helyi Bartók Béla Művelődési Egyesület szakosztályai és szólistái mutatkoztak be.

1906. augusztusának végén Bartók Béla több napot is Horgoson töltött, és gyűjtötte a helyi népdalokat. Ennek köszönhetően idén Horgos megkapta a Tiszta forrás település díjat.

Az órás villában idén harmadszorra szervezték meg az ünnepi műsort. Sors Róbert, tanácselnök, Horgos HK: „Büszkék vagyunk, és úgy érezzük, hogy erről minden évben meg kell emlékeznünk, és vinnünk kell tovább, a fiataljainknak átadni. Hogy a környező településeken is hallják, lássák, hogy hogyan is történt, hogyan is zajlott ez az esemény.” 

A legkisebb népdalénekesektől és táncosoktól az asszonykórusig mindenki Bartók Béla népdalgyűjteményét mutatta be valamilyen formában. A villa falán lévő Bartók emléktáblát is megkoszorúzták az ünnepségen.

Halász György, elnök, Órás Villa Polgári Egyesület: „Ez nekünk mindig egy olyan dátumot jelent, hogy ilyenkor hacsak tudunk, megemlékezünk Bartók horgosi népdalgyűjtéséről.

Pontosan azt, amit itt, ebben a szőlőskertben csinált, ami akkoriban egy nagy, tízholdas terület volt, a dolgozó fiatal lányoktól begyűjtött mintegy 40 nótát Horgoson.”Az esemény a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, az Órás Villa Polgári Egyesület és Horgos Helyi közösség szervezésében valósult meg.

 

Szerző (Forrás)
PANNON RTV
Többi hír