Ugrás a tartalomra

A bajmoki akácfa évtizedek óta őrzi az áldozatok emlékét

Pontosan 74 évvel ezelőtt, november másodikán este 10 órakor több mint 250 ártatlan helyit és környékbelit végeztek ki Bajmok határában. Rájuk emlékeztek ma az Akácfa emléktemetőnél.
Szakács József. Egy név a több mint kétszázból, amelyek az emléktáblákon szerepelnek. Fia gyertyát gyújt emlékének. Alig múlt kétéves a tragédia napján. Mint mondja, amikor apját behívták, féltve családját, önként bement a Községházába. Szakács József, hozzátartozó, Bajmok : „Én kérdem, hogy akkor mennyire volt bűnös? Ha én kicsit is tudom, hogy főben járó vagy akármilyen bűnt követtem el, akkor nem megyek be, és nem csak ő volt ilyen, sok esetben ilyen volt.”

A bajmoki akácfa már hosszú évtizedek óta őrzi az áldozatok emlékét. Nyomában pedig ott sorakoznak a fiatal csemeték, hogy örökké megmaradjon az utókornak - hangzott el az eseményen.

Fontos emlékezni, azért, hogy soha többé meg ne ismétlődjenek a szörnyűségek - emelte ki Bunford Tivadar, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke: „Az öreg Akácfa tanúja volt, hogy több mint 200 bajmoki és környékbeli magyar embert, bunyevácot, horvátot, szerbet, németeket elveszejtettek.”

A kommemorációt már 25 éve szervezi meg a helyi Dózsa György Magyar Művelődési Egyesület és annak Hagyományápoló és Kegyeleti Bizottsága. Bálint Lukács Mónika, elnök, Dózsa György MMK, Bajmok: „Minden évben meg kell erről emlékeznünk, beszélnünk kell az itt történtekről, az 1944-ben történt eseményekről, nem szabad, hogy hallgassunk ezekről a dolgokról.”

Most már büszkén és szabadon emlékezhetünk rájuk, akik ártatlanok és hősök - emelte ki a gyászműsorban Gombár Szeréna, szabadkai magyar konzul.

A megemlékezésen a hozzátartozók mellett többek között koszorút helyeztek el a helyi közösség, a szabadkai önkormányzat, az MNT, magyarországi települések, valamint politikai, civil és művelődési szervezetek képviselői.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír