Ugrás a tartalomra

Bácskossuthfalva: Könyvbemutatóval kezdődött a falunapi és szüreti napi rendezvénysorozat

Paskó Csaba Paskó atya konyhája - Bácska íze című könyvének bemutatójával ma este megkezdődött Bácskossuthfalván a falunapi és szüreti napi ünnepségsorozat.

A kelebiai plébánosra, karmesterre, szakácsra és könyvére sokan voltak kíváncsiak, zsúfolásig megtelt a Juhász bálterem.

– Akik ismernek, tudják, hogy szeretek főzni, szeretek másoknak örömet okozni ételeimmel. Így volt ez már gyermekkoromban is. Ha megkérdezték tőlem, hogy mi szeretnék lenni, a válasz egyszerű és gyors volt: “Ha nagy leszek, pap vagy szakács leszek.” Szabadkán, Délvidéken pap lettem, közben Ausztriában zeneakadémiát végeztem, de a főzés öröme elkísér egész életem során – hangzott el többek között a könyvbemutatón.

A rendezvényen Paskó Csaba karmesteri tevékenységébe is betekinthettek a jelenlevők. A könyvbemutatót az Ady Endre Művelődési Központ Viola leánykórusa és vegyeskórusa szüreti dalcsokrokkal tette színesebbé, valamint Jónás Tünde és Mészáros Boglárka, a helybeli iskola tanárai, akik részleteket olvastak fel a könyvből.

Az ünnepségsorozat pénteken 17 órakor a 9+1 Nemzetközi Művésztelepen 2014-ben készült alkotásokból összeállított tárlat megnyitójával folytatódik a Lóbárban. 18 órakor tartják a helyi közösség tanácsának díszülését, este nyolc órakor pedig átadják a közepes méretű fürdőmedencét a Rekreációs Központban.

Ugyanitt kerül sor a Republic együttes koncertjére is 21 órától, ezt követően pedig a karcagi Retrock együttes koncertezik. Szombaton a Koplalón nyitják meg a rendezvényt, ahol csirkepaprikás- és halászlé főző versenyt tartanak.

Közel 250 bográcsban főznek majd a helybeliek és vendégeik. Innen indul a szüreti felvonulás is, amit a terményszentelőt követően művelődési műsor követ.

11 órakor lesz a Kárpát-medencei Református tanintézmények ünnepélyes tanévnyitója a református templomban. 14 órától a Koplalón íjász bemutatót láthatnak, 20 órától pedig a rendezvénysorozat zárásaként a bácskertesi Sturcz József Amatőr Színjátszó Egyesület a János vitéz című darabot mutatja be.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Komáromi Gizella
Többi hír