Ugrás a tartalomra

Bácskossuthfalva: Folytatódott a Háló VFA szakmai előadássorozata

A Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány és a Mezőgazdasági Termelők Egyesülete szervezésében tartottak szakelőadást Bácskossuthfalván a Juhász-féle bálteremben a mezőgazdasági termelők részére. Lálity Zsolt, Tápanyagellátás a szántóföldi termesztésben címmel tartott előadást, Német Alfréd pedig a Gabonafélék növényvédelme címmel. A Pioneer vetőmag nemesítő és forgalmazó cég képviselői bemutatták fajtakínálatukat a termelőknek.

A rendezvényen jelen volt Kern Imre, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese, Dobai János tartományi településrendezési és környezetvédelmi titkárhelyettes, Juhász Attila tartományi képviselő, a Tartományi Mezőgazdasági Bizottság tagja, Fazekas Róbert, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácselnöke. A mezőgazdasági termelők is szép számban megjelentek. Juhász Attila az összejövetelen elmondta, egy újabb választási ciklus előtt állunk. A következő négyéves ciklusban, a választásokat követően zajlanak majd az Európai Uniós előcsatlakozási tárgyalások. Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban a vajdasági magyarságnak legyenek képviselői a parlamentben, hogy aktív szerepet tudjanak vállalni és lehetőségeikhez mérten irányítani tudják a folyamatokat. Térségfejlesztési, szociálpolitikai és mezőgazdaság szempontjából is lényeges döntések születnek majd ebben az előttünk álló időszakban, ezért fontos a minél hatékonyabb érdekképviselet. Az ilyen társas összejöveteleket Juhász azért nevezte hasznosnak és kiemelkedően fontosnak, mert ilyenkor közvetlenül a termelőktől tájékozódnak az őket érintő problémákról.

Kern Imre újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a VMSZ köztarsági képviselőjelöltjeként a vajdasági magyarság érdekeinek képviseletét szeretné megvalósítani. A meglévő problémákat több csoportba sorolta. Közülük külön kiemelte, hogy 2017. szeptember 1-jétől az Európai Unió állampolgárai ugyanolyan feltételek mellett vásárolhatnak termőföldet Szerbiában, mint a szerbiai állampolgárok. A stabilizációs és társulási megállapodáson már nem lehet változtatni, viszont lehet olyan termőföldről szóló törvényt hozni, amelybe olyan kiskapukat teszünk be, melyek megnehezítik a külföldiek termőföldhöz jutását. Kern Imre szerint pártjának programjában szerepel még egy kiszámítható támogatási rendszer bevezetése. A szociális és nyugdíj biztosítási járulék fizetésével kapcsolatban Kern elmondta, nem lehet egy kalap alá venni a kistermelőket azokkal, akik több száz hektáron gazdálkodnak. A problémák megoldásának módját pedig abban látja, ha a VMSZ, mint a vajdasági magyarok érdekképviseletét magára vállaló párt kormányzati szerepet kap a következő mandátumban. Dobai János kitért arra, hogy a tartományi szervek milyen erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a kis települések lakossága is boldogulni tudjon, hogy a falvakban is munkahelyek teremtődjenek.

A Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány téli mezőgazdasági szakmai előadássorozata, mint az Európa Unió projektmenedzsment képzési programja a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg. Az előadást támogatta a bácskossuthfalvi helyi közösség is. A vajdasági mikro-agrárrégiók képzési programja elnevezésű projekt keretében megvalósuló előadássorozatra február végéig összesen Vajdaság 17 településén kerül sor. A képzés célja a szakmaiság elveit szigorúan tiszteletben tartva a magyar közösség segítése, a megfelelő tudatbázis kialakítása, az innovációs készség fejlesztése, az új, Európai Uniós és globális világ kihívásainak való megfelelés. A mezőgazdasági előadássorozatról bővebbet a www.vfhalo.eu honlapján találhatnak az érdeklődők.

Szerző (Forrás)
Tóth Péter, Vajdaság Ma
Többi hír