Ugrás a tartalomra

Bácsfeketehegy mindenkit hazavár

A Kishegyes községhez tartozó, mintegy 4300 lakosú Bácsfeketehegy eredményes évet tudhat maga mögött, hiszen több olyan fejlesztés is megvalósult, amely javítja a polgárok életkörülményeit.

A legaktívabb civil szervezet a Feketics Művelődési Egyesület, mely rengeteg szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget nyújt a helyiek és a településre látogatók számára.

 

Az elmúlt évben útpadkákat javítottak, játszótereket létesítettek a településen, valamint aszfaltoztak, és parkolókat is kialakítottak.

— A helyi közösség és a kultúrotthon előtt új parkolókat építettünk, amire már nagy szükség volt. Két, már majdnem járhatatlan utcát újra kellett aszfaltoznunk. Az 1974-ben készült utakra eddig nem került felső védőréteg, és a kezdeti hajszálrepedések az évtizedek alatt kátyúkká nőttek. Információs táblákat helyeztünk ki a faluban, emellett egy közös táblát állítottunk, melyen mind a tizenöt testvértelepülésünk neve megtalálható. Számos testvértelepüléssel rendkívül szoros viszonyt ápolunk, a művelődési egyesületek, gazdakörök, sportklubok rendszeresen felkeresik egymást. A szankiakkal hamarosan közös könyvet adunk ki, mely a két települést és a helyi jellegzetességeket mutatja be. A civil szervezetekkel együtt az idén is megtartottuk a Meggynapokat, újraélesztettük a Kun Hagyományőrző Egyesületet, a Feketics ME pedig megszervezte a Szüreti Napokat, mely óriási közösségépítő szereppel bír. Az általános iskola előtt új kutat fúrtunk, melyet az időjárás jobbra fordulásával üzembe helyezünk, a kis temető mögötti kutat pedig az elmúlt évben működésbe hoztuk. A vízvezeték-hálózat csöveit még 1965-ben fektették le, az akkor vállalt tizenöt éves garancia már többször is lejárt. Vizünk egy kissé sárgás, de semmilyen káros anyagot nem tartalmaz. Minőségének javítása érdekében minden kúthoz egy minivíztisztítót helyezünk, ahonnan tisztított víz kerül a rendszerbe. A református templomot pályázati pénzekből kívülről újrameszelték, a templommal szemben pedig parkolót szeretnénk építeni, ahol a polgárok kényelmesen parkolhatnának. A 320 tanulót számláló Nikola Đurković Általános Iskolában be lett vezetve a gázfűtés. A színházterem hamarosan biztonsági világítást kap, a kultúrotthon előtti parkban levő játszóteret pedig a színházterem és a tekepálya közé helyezzük át, a park egyes részeit befednénk, így a közönség rossz idő esetén is élvezhetné a nyári színpadon előadott műsort. Esély van rá, hogy az autópálya mellett, a tizennégy évvel ezelőtt megvásárolt telken megkezdődik a szennyvíztisztító építése, így településünkön is létrejöhetne a szennyvízelvezető rendszer — mondta Bojtos Béla, Bácsfeketehegy helyi közösségének tanácselnöke.

A feketicsi meggy szinte az egész világon ismert. Az ültetvények száma növekszik ugyan, de annyit még nem tudnak termelni, amennyire az orosz piacnak szüksége van. Az extra minőségű, sötétvörös, finoman rostos, bőlevű, rendkívül ellenálló gyümölcs számos lehetőséget tartogat, amit a helyiek mindenképp szeretnének kihasználni. Ehhez egy közösségi-gazdasági összefogás kell, melyben segítséget nyújthat a Prosperitati Alapítvány és a közelmúltban létrehozott turizmusfejlesztési stratégia.

A gyerekeken és a családokon a hangsúly

A Feketics Művelődési Egyesület néptánccal, versmondással, színjátszással, népzenével és kézművességgel foglalkozik. Legfontosabb célnak a közösség megtartását és mozgatását tartja, a hangsúlyt a gyerekekre és a családokra helyezi. A 2018. év eredményei közül kiemelkedik a színházteremnek az önkormányzati tulajdonba való visszakerülése, mely révén a bácsfeketehegyi magyar emberek még inkább magukénak érezhetik a létesítményt. A színházterembe és a kultúrotthonba is bevezették a gázfűtést, az utóbbi előtt egy parkoló lett kiépítve. A színházterem és a kultúrotthon közötti zöld területen nyári színpadot építettek, a telekrendezési terv szerint a következő lépésként egy minden szabványnak és egészségügyi tanúsítványnak megfelelő konyha létesítése a cél.

— Megemlékezésekben és jubileumokban gazdag év előtt állunk — mondta Sárközi István, a Feketics ME fiatal, ambiciózus elnöke. — Az 1849. január 23-áról 24-ére virradó éjjelre tragikus dátumként emlékezünk. Mária-napi futásként került be a történelembe, hiszen falunk teljes lakossága, félve a délről jövő fenyegetéstől, Kiskunhalasra költözött. Az idei év ennek a jegyében telik.

A jogelődökkel együtt 2019-ben 150 éves a művelődési egyesületünk, a Soma színtársulatunk pedig fennállásának 25. évfordulóját ünnepli, melyre egy kiadvánnyal és egy új színdarabbal készülünk. Az óvodásoktól a kamaszokon át a felnőttekig és a nyugdíjasokig mindenkinek szeretnénk kikapcsolódást nyújtani.

Az egyesület a számtalan rendezvényéről is ismert. Az elmúlt évet egy operettest zárta, az idén pedig, az ünnepek után, a Mákvirág ifjúsági néptánccsoport számára egy háromnapos minitánctábort szerveztek. A karácsonyi műsornak hazaváró jelleget adtak, hiszen Bácsfeketehegyet nemcsak a településen élő magyarok alkotják, hanem azok is, akik külföldön próbálnak szerencsét.

A színvonalas műsor után a fellépőket és a közönséget vacsorán látták vendégül, ebből pedig szeretnének hagyományt teremteni. A kultúrotthonban tevékenykedő Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozót szervezte meg az egyesület nagytermében, mely ezenkívül az Újvidéki Művészeti Akadémia verses estjének, valamint számos történelmi és ismeretterjesztő előadásnak is otthont adott. A néptáncos gyermekek részt vettek a szabadkai ifjúsági néptáncvetélkedőn, melyen a legjobb táncos a bácsfeketehegyiek soraiból került ki, a többiek pedig minősítésben részesültek.

— Egy, a Bácsfeketehegy I. világháborús helytörténeti múltját és emlékeit bemutató kiadványt jelentettünk meg, melynek édesanyám, Sárközi Ottília a szerzője. Nagyapám, Sárközi Ferenc, a tájház névadója is számos helytörténeti kiadványnak volt a szerzője és a társszerzője, anyukám követte őt a sorban, így a hagyományt tovább folytatva valószínűleg rám is ez a feladat vár. A nagyapám nevét viselő tájmúzeumot az elmúlt évek során sikerült tartalommal megtölteni.

A könyvkiadáson túl mindig megpróbálunk egy publikációt is megjelentetni. A múzeumban levő tárgyakat rendszerezni, katalogizálni szeretnénk, és idővel tematikus kiállításokat rendeznénk.

Az egyesület szervezésében előadással emlékeztek az 1956-os forradalomra és szabadságharcra, helyi és regionális néptáncképzéseknek, valamint a Relikvia című táncszínházi előadásnak adtak otthont, vendégül látták a leányfalui Szekér Színházat, megrendezték a Nagykunsági alkotótábort, továbbá klasszikustánc-iskolát szerveztek az általános iskola végzősei számára.

A Szüreti Napok az egyik legnagyobb rendezvénye az egyesületnek. A bácskai, bánáti és szerémségi művelődési egyesületek találkozójának keretében a fiatal, szórványban tevékenykedő táncegyüttesek kiemelt bemutatkozási lehetőséget kapnak.

A Vajdasági Vágtán a települések névtábláját és lobogóját az egyesület néptáncosai vitték, a Podolszki József Irodalmi Emléknapot pedig immár huszonegyedik alkalommal tartották meg. Sárközi szerint az idén az itthon maradást körvonalazó, illetve pozitív fényben bemutató témát kell adni pályamunkaként. Reményét fejezte ki, hogy a külföldön dolgozók idővel visszatérnek, hiszen az itthon maradtak nem mondanak le róluk, és hozzátette: a külföldre távozók se mondjanak le szülőföldjükről.

— Önkéntes alapon töltöm be az elnöki tisztet, viszont szeretném, ha minél több tisztességesen megfizetett alkalmazottja lenne az egyesületnek.

Hosszú távon a közéletben jogászként szerepet vállalva, a művelődésre odafigyelve tevékenykednék, és segítenék az egyesületnek abban, hogy egy profi, fizetett művelődésszervezőt alkalmazhasson — mondta Sárközi, majd kiemelte a helyi közösséggel és a falu civil szervezeteivel való kiváló együttműködést, továbbá megköszönte mindazoknak a hazai és magyarországi intézményeknek, alapítványoknak a segítségét, amelyek bármilyen módon támogatják az egyesületet.

Szerző (Forrás)
Hét Nap, Tóth Tibor
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen