Ugrás a tartalomra

Az utolsó vágás jogán

Pálfi György alkotása nyitja a Cinema City fesztivált

A szerb és a magyar film helyzete egyaránt kétségbeejtő: a pénzek zárolva, vagy olyan helyekre futnak be, ahonnan legfeljebb hatalmas kompromisszumok árán materializálódhatnak.

Hogy ennélfogva szimbolikusnak tekinthető-e az, hogy egy magyar film nyitja az idei nemzeti filmfesztivál, a Cinema City kapuit, az talán kiderül a hétfői sajtótájékoztatón. Pálfi György Final Cut – Hölgyeim és uraim című alkotása azonban – ez már biztos – itt lesz a hétfőtől hétfőig terjedő programsorozaton.

Az idei Cinema City eleve megtépázva és megkésve érkezik. (Eredetileg az EXIT előtt, június végén szokták megrendezni.) Az első, ami föltűnik a gyakorlott látogatónak, hogy hiányzik például a Hungry Days programsorozat, amely eddig az újonc, debütáló filmesek fóruma volt. Persze így is marad spektákulum szép számmal: megnyílik például az Aréna udvarán az ország első szabadtéri 3D mozija, startol a Fresh Danube films és a Film it LouD programsorozat.

Marad a nagy sikerű Planet Rock, főhajtás történik Eran Riklis izraeli rendező előtt, és retrospektív vetítéssorozattal adjuk meg a tiszteletet Želimir Žilniknek. És itt lesznek a megszokott versenyprogramok: az év hazai produkcióit fölsorakoztató Nemzeti szelekció, a nemzetközi filmeket vetítő Exit Point, valamint az olcsó filmek fóruma, az Up to 10 000 Bucks, ahol idén is van magyar nevező, a portugál származású, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet képviselő Natália Andrade.

A 3D Open Air helyszín természetesen a nagyközönség igényeinek szeretne eleget tenni – Wolwerinnel, az Acélemberrel, a Vasemberrel, a Star Trek legújabb epizódjával, a Z világháborúval és a Nagy Getsbyvel.

Ennyit erről, most térjünk át a filmekre.

A Fresh Danube programsorozat egy merőben új kezdeményezés, amely a Duna menti országok moziterméséből válogat. Itt újfent bemutatásra kerül a Final Cut, Magyarország képviseletében, de láthatunk itt szerb, osztrák és horvát filmet is. Ami a horvátokat illeti, ők külön képviseltetik magukat, a Film it LouD válogatásban, amely a Vinkovcin tartott dokufilm-fesztivál alkotásaiból merít egy jó nagyot.

A Beldocs programsorozat a belgrádi dokumentumfilm ünnepéről ment át hét alkotást. Ezek közül a szervezők külön fölhívják a figyelmet Joshua Oppenheimer Az ölés művelete című munkájára, amely a ’65-ös indonéziai öldöklések zsánerszerű megismétlése, az eredeti acteurök bevonásával.

A Cinema City Shorts a fesztiválok kedvenc rövidfilmjeiből válogat. Itt is esedékes egy magyar műsorszám: Bárdos Csaba hatperces animációja, az Albert.

A Planet Rock többnyire zenei ihletésű dokumentumfilmeket tár a nagyérdemű elé. Idén Harry Dean Stanton, a Chemical Brothers, Bob Marley, Mark Sandman, Jimmy Page, a The Edge, Jack White, Snoop Dogg lesz terítéken, de teret kap a híressé vált orosz punkbanda, a Pussy Riot is.

Az Exit Point versenyprogramja elsősorban Európából merít (Franciaország, Görögország, Horvátország, Spanyolország), de hoznak nekünk iráni és izraeli kinematográfusokat is. A Nemzeti szelekció még él és virágzik (majd csak jövőre kerül tetszhalott állapotba), a hazai ipart tizenhárom film képviseli. Itt lesz a tavalyi (sikertelen) Oscar-jelöltünk, az Amikor felkel a nap, láthatjuk a Tűzért, az Államot, A hamisítót, a Hol van Nadja című omnibuszt. Srđan Golubović Körök című alkotását, az Örvényt, a Vetkezést, a Jeget, a Hintát. Érkezik A szerelem később jön és a Mamaroš, valamint a napokban bemutatott Kihalás is.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Lénárd Róbert
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto