Ugrás a tartalomra

Az ünneppé vált hagyomány

A bajsaiak 13. alkalommal szervezték meg a Prélót

A 13. Prélót, Bajsa néphagyományokat éltető nemzetközi találkozóját, 13 versenyző csapat és 400 ember élte meg szombaton a helyi Testvériség-egység Általános Iskola tornatermében.

A néhai Jakab László kezdeményezésére három nyelven – magyarul, szerbül és szlovákul – zajló összejövetelen ezúttal Magyarországról Kelebia csapata versenyzett, a hevesiek pedig kézműves foglalkozásokat vezettek kicsiknek és nagyoknak. Szlovákiából Rozsnyó városa képviseltette magát, Horvátországból pedig Várdarócról és környékéről érkezett egy csapat. Az ügyességi versenyeken Topolya község több településéről is részt vettek, valamint ezúttal is jelen voltak a kiszácsi hagyományőrzők.

A helyi általános iskola kórusa három nyelven előadott fellépése után, Lackovics Károly, a helyi közösség tanácselnöke köszöntötte a vendégeket, majd Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyitotta meg a rendezvényt.

– Őseink mindennapjait feleleveníteni, éltetni gyógyír a gondterhes időkben, vigasztal és épít bennünket az a közösséghez tartozó érzés, amit a bajsaiak felismertek. Köszönet azért, hogy ennek az értékes rendezvénynek a küldetését évről évre magukra vállalják – zárta gondolatait az MNT elnöke, majd meggyújtotta a rendezvény lelkét jelképező fáklyát, a főszervező Testvériség Művelődési Egyesület elnök asszonya, Kókity Erika közreműködésével.

Az ünnepélyesen felvonuló csapatok után művelődési műsor vette kezdetét, és mindenki elfogyaszthatta a házigazdák hagyományos reggelijét, a zsíros kenyeret, lila hagymával és frissen sült, ropogós tepertőt, majd következtek a versenyek. Kukoricamorzsolásban a legügyesebb csapat a kiszácsi Vladimir Mičatek Művelődési Egyesület lett, csutkatorony-építésben a bajsai civil szervezetek győzedelmeskedtek.

Az udvarban nyílt lángon történt kukorica-pattogatásban a legjobbak a topolyai Nefelejcs Női Fórum tagjai lettek, mint ahogy a pogácsakészítésben is a topolyaiak 2. csapata bizonyult a legjobbnak. A legügyesebb pattogatottkukorica-fűzők a várdaróci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület tagjai lettek. Ezúttal a gyerekeket is bevonták a versengésbe a szervezők, amiben Gere Dominika bizonyult a legügyesebbnek.

Az öttagú zsűri döntése értelmében a legszebb női hagyományos viseletet a bácskossuthfalvi Gogolyák Gabriella öltötte magára, a férfiak közül pedig a kiszácsi Jan Ravza. A rendezvényen kihirdették a 17. Nemzetközi Pálinkaverseny részeredményeit, mely szerint maximális pontszámmal első helyezést ért el a zentagunarasi Sípos Attila birsalmapálinkája, második lett a topolyai Tóth György Attila vegyesgyümölcs-párlata, harmadik pedig a cservenkai Mile Miljus körtepálinkája. A többi eredményt jövő szombaton hozzák nyilvánosságra a szervezők.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.P.D.
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét